Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Svečanost u petak

Riječke ljetne noći započinju programom "Vaše kazalište Vama"

Snimio Ivica TOMIĆ
Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. lipanj 2016. u 15:13 2016-06-28T15:13:00+02:00

Carl Unander-Scharin, profesor, doktor znanosti, tenor, skladatelj, predavač na University of Karlstadt i sukreator Opere Mecatronice, predstavio je opernu instalaciju »The Observers/Promatrači«, koja će biti promovirana večeras u 20 sati u »Zajcu«, a riječ je o tehnološkom eksperimentu u vokalnoj interakciji sa Zinkom Milanov

RIJEKA Trinaeste Riječke ljetne noći bit će otvorene u petak, 1. srpnja, s nekoliko programa. Od 18 sati na Korzu i okolnim trgovima odvijat će se urbana uvertira u Riječke ljetne noći s nastupom zabavljača, uličnih glazbenika, žonglera i bubnjara.

Svečano otvorenje festivala je u 21.30 sati ispred i oko zgrade HNK Ivana pl. Zajca s programom »Vaše kazalište Vama«, u kojemu sudjeluju svi ansambli HNK Ivana pl. Zajca.

Na scenariju otvorenja radila je nova ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić, a ovom prigodom fragmenti različitih predstava izvođenih u riječkom HNK-u bit će uklopljeni u novi scenarij. Redatelj je Vedran Hleb, a u programu će nastupiti Kristina i Robert Kolar te Zvjezdan Ružić.

U programu otvorenja Riječkih ljetnih noći sudjeluje i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, u kojemu će u 19 sati biti prezentirana ljetna dramsko-lutkarska radionica »Čudesna ljetna noć«.

U vrtu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u 20 sati bit će predstavljena virtualna izložba »120 godina Guvernerove palače«.

Zbog tehničkih razloga, 3D prezentacija »Muzeji zajedno - muzejske priče« održat će se dan kasnije nego što je najavljeno, u subotu 2. srpnja, u 20 sati u prolazu između Radija Rijeke i Malog salona.

Festival koji je ove godine nazvan »Riječke ljetne noći +« nastavlja se 2. srpnja završnicom drugog Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača »Zinka Kunc Milanov« što se održava od 27. lipnja do 2. srpnja – najavio je ravnatelj Opere i v.d. intendanta Marin Blažević.

Početak je u 20 sati u HNK-u Ivana pl. Zajca, a završnim koncertom ravnat će Tibor Bogányi. Mlade operne pjevače pratit će orkestar riječkog HNK-a.

Čitanje »Vagininih monologa«

U sklopu Riječkih ljetnih noći u subotu, 2. srpnja, u 21.30 sati u Arheoloąkom parku Principij bit će održano dramsko čitanje višestruko nagrađivanog književnog dijela Eve Ensler »Vaginini monolozi«.

Nastupit će glumice, književnice i aktivistkinje koje žive ili stvaraju u Rijeci i okolici: Maja Gaćeša, Laura Čalov, Elizabeta Vega, Marinella Matejčić, Katarina Mikulić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Željka Horvat Čeč, Martina Maršanić, Irene Gregorović, Dolores Krmpotić, Tajana Josimović i Denis Kirinčić, uz redateljsku podrąku  Andreje Crnković.

»Vaginini monolozi« nastali su na temelju više od 200 istinitih priča žena različitih starosnih i socijalnih grupa iz svih krajeva svijeta.

One na izravan, iskren i oslobađajući način govore o iskustvima suočavanja s vlastitom ženstvenošću. Ulaz je besplatan, no zbog ograničenog broja sjedala, ulaznice je potrebno podići na blagajni riječkog HNK-a. Organizator je Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Ovim povodom inicijatorica i ravnateljica natjecanja Vlatka Orąanić istaknula je da se ove godine prijavilo oko 100 pjevača, odabrano je njih 80, a u konačnici se njih 60-ak iz tridesetak zemalja odazvalo natjecanju.

Žiri čine Olivera Miljaković, Katrin König, Mariano Horak, Alessandro Di Gloria, Carl Unander-Scharin, Kalle Kanttila i Vlatka Oršanić. Prva nagrada iznosi 3.000 eura, druga 2.000 eura, a treća 1.000 eura. Posebna nagrada su nastupi u projektima HNK Ivana pl. Zajca.

Carl Unander-Scharin, profesor, doktor znanosti, tenor, skladatelj, predavač na University of Karlstadt i sukreator Opere Mecatronice, predstavio je opernu instalaciju »The Observers/Promatrači«, koja će biti promovirana večeras u 20 sati u »Zajcu«, a riječ je o tehnološkom eksperimentu u vokalnoj interakciji sa Zinkom Milanov. U ime Ine, pokrovitelja baletnog programa Riječkih ljetnih noći, obratio se Senad Bešić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu