Jazz koncert "Moć gitare"

Riječke ljetne noći: Tri gitaristička majstora

Kim Cuculić

Koncert je ekskluzivna autorska produkcija za festival Riječke ljetne noći, a okupio je tri vrsna jazz glazbenika – Zorana Majstorovića, Darka Jurkovića Charliea i Elvisa Stanića



RIJEKA U prostoru Principija – Arheološkog parka održan je jazz koncert »Moć gitare«, ekskluzivna autorska produkcija za festival Riječke ljetne noći, nastala u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, a njen je glazbeni producent Elvis Stanić.


Koncert je okupio tri vrsna jazz glazbenika – Zorana Majstorovića, Darka Jurkovića Charliea i Elvisa Stanića, koji inače vrlo rijetko imaju priliku nastupati zajedno. Na programu su se našle njihove autorske skladbe, a zajednički su odsvirali i nekoliko jazz standarda. 


  Trojica vrsnih glazbenika proveli su publiku na put od pretpovijesnih zvukova ouda, preko zvukova »New agea« do jazz klasika i eksperimentalnih tehnika: two-hand tappinga i computer sequencinga. Na početku večeri Zoran Majstorović na različitim vrstama gitara izveo je svoje kompozicije »Pantagan/Ergen dedo« i »Little Cosmic M«, a zatim su Zoran Majstorović, Elvis Stanić i Darko Jurković izveli »Solar« Milesa Davisa. 




  U drugom bloku Darko Jurković predstavio se s dva svoja sola – »Mrs. Pentatonic« i »Sluz«, demonstrirajući sviranje u tehnici two-hand tapping. Vrhunac ovog dijela večeri bila je zajednička izvedba »Corcovada« A. C. Jobima, skladbe koja nosi naziv prema brdu u Rio de Janeiru na čijem se vrhu nalazi kip Isusa. 


  U zadnjem bloku Elvis Stanić izveo je svoju kompoziciju »Silent Voices« u kombinaciji jazz gitara/sequencing loops/samples, na programu je bio i Pat Metheny, a u završnici koncerta Stanić, Jurković i Majstorović izveli su »Tenor Madness« S. Rollinsa. Svojim nastupom riječki jazzeri prisjetili su se i nedavno preminulog velikog američkog jazz kontrabasista Charliea Hadena. 


  Stanić, Jurković i Majstorović glazbenici su vrlo različitih i osebujnih stilova, no zajednička im je poveznica upravo jazz. Darko Jurković često izvodi live performance svirajući two-hand tapping tehnikom istovremeno na dvije gitare.


Dio je projekta Goran Končar & Darko Jurković kvartet, crossover sastava okupljenog kako bi mogao propitivati granice između klasike i jazza. Elvis Stanić vođa je »Elvis Stanić Group«, jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.


Zoran Majstorović je diplomirao jazz performance na Jazz odjelu konzervatorija »Giuseppe Tartini« u Trstu, a kao jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, kompozitor i aranžer sudjelovao je u snimanju brojnih albuma i materijala raznih glazbenih žanrova, svirao na jazz festivalima i jazz klubovima, a iskušao se i kao aranžer u domeni jazz i improvizirane glazbe.