Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
U "Lisinskom"

Dianne Reeves: Svestrana glazbenica ponovno u Zagrebu

 Dianne Reeves: Svestrana glazbenica ponovno u Zagrebu
Dianne Reeves: Svestrana glazbenica ponovno u Zagrebu
Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2017. u 14:37 2017-12-06T14:37:07+01:00

Dianne Reeves je poznata kao glazbenica koja uvjerljivo pjeva jazz, gospel, soul, R&B, latin-jazz i pop, a nerijetko poseže za utjecajima afričke, brazilske i karipske glazbe

ZAGREB Dianne Reeves, jedna od najznačajnijih jazz i R&B pjevačica današnjice, ponovno će nastupiti u Zagrebu. Sa svojim će stalnim sastavom, u kojem sviraju ugledni jazz glazbenici: pijanist Peter Martin, gitarist Romero Lubambo, kontrabasist Reginald Veal i bubnjar Terreon Gully, nastupiti 20. ožujka 2018. u velikoj dvorani »Vatroslava Lisinskog«. Reeves je višestruka dobitnica nagrade Grammy u kategoriji najbolje jazz vokalne izvedbe i jedina koja je tu nagradu osvojila za tri uzastopna albuma u bilo kojoj kategoriji koja uključuje pjevače.

Glazbenička obitelj

Jedan od Grammyja osvojila je za album na koji je uvrštena glazba iz filma »Good Night, and Good Luck« Georgea Clooneyja u kojem nastupa kao pjevačica. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, među kojima i Ella Fitzgerald Award koju je primila na međunarodnom jazz festivalu u Montrealu, te počasnog doktorata na prestižnoj jazz školi Berklee College of Music. U prošlogodišnjem izboru najboljih jazz umjetnika kritičari časopisa Down Beat proglasili su je najboljom pjevačicom.

Rođena je u Denveru u glazbeničkoj obitelji. Otac, koji je umro kad je imala dvije godine, bio je pjevač; majka je bila trubačica, a njezin je bratić čuveni klavijaturist, skladatelj i producent George Duke. Kao djevojčica učila je svirati klavir, a kao jedanaestogodišnjakinja odlučila je da će pjevanje biti njezin poziv. Zahvaljujući ujaku Charlesu Burellu, kontrabasistu koji je svirao u Denver Symphony Orchestru, još u djetinjstvu upoznala se s glazbom velikih pjevačica poput Elle Fitzgerald, Billie Holiday i Sarah Vaughan. Kao šesnaestogodišnjakinja pjevala je uz srednjoškolski big band, s kojim je osvojila prvo mjesto na natjecanju što ga je pratio slavni trubač i krilničar Clark Terry.

Oduševljen njezinim interpretacijama Terry je odmah postao njezinim mentorom, a Dianne Reeves se priključila njegovoj skupini nastupajući uz legendarne džeziste poput Ala Greya, Eddieja »Lockjawa« Davisa i Tommyja Flanagana. Godinu dana poslije započela je studij na University of Colorado. Dolaskom u Los Angeles, 1976., zainteresirala se za latino-američku glazbu. Nakon što je iskustvo stjecala nastupajući s Eduardom del Barriom, Billyjem Childsom i Sergiom Mendesom, pridružila se skupini Harryja Belafontea. Zahvaljujući toj suradnji, upoznala se sa svjetskom glazbom.

Filmska glazba

Godine 1987. kao prva pjevačica potpisala je ugovor s tada ponovno pokrenutom tvrtkom Blue Note, za koju snima do danas. Godine 1992. vratila se u Denver gdje i danas živi. Dianne Reeves je poznata kao svestrana glazbenica koja uvjerljivo pjeva jazz, gospel, soul, R&B, latin-jazz i pop, a nerijetko poseže za utjecajima afričke, brazilske i karipske glazbe. Pjevala je i filmsku glazbu, primjerice onu Terencea Blancharda iz filmova Spikea Leea: »25th Hour«, »Malcolm X« i »Mo Better Blues«. Tijekom karijere nastupala je diljem svijeta surađujući s čuvenim glazbenicima, skupinama i orkestrima jazz i ozbiljne glazbe.

Pjevala je uz Colorado Symphony Orchestra, Montreal Symphony Orchestra, Hollywood Bowl i Boston Pops. Uz Lincoln Center Jazz Orchestra, pod vodstvom Wyntona Marsalisa, pjevala je glazbu Dukea Ellingtona nastupivši i u Bijeloj kući. Snimala je s Chicago Symphony Orchestrom, pod vodstvom Daniela Barenboima, i nastupala u Carnegie Hallu s Berlinskom filharmonijom pod vodstvom Sir Simona Rattlea. Godine 2002. na ceremoniji zatvaranja zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityju pjevala je skladbu »Fascinating Rhythm« sa svojeg albuma »The Calling«, dok je klizač Kurt Browning izvedbu interpretirao na ledu.

Osim po izvedbama vlastitih skladbi i jazz standarada, poznata je i po osebujnim izvedbama skladbi autora drugih žanrova, primjerice Joan Armatrading, Joni Mitchell, Petera Gabriela ili Leonarda Cohena. Snimila je niz albuma s drugim glazbenicima, te dvadesetak vlastitih na kojima su ju pratili slavni jazzisti poput Clarka Terryja, Phila Woodsa, Tootsa Thielemansa, Bobbyja Hutchersona, Jamesa Moodyja, Joshue Redmana, Joea Williamsa ili Herbieja Hancocka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.