Sudska trakavica

Zbog malverzacija bivše uprave ZKM-a, sadašnjoj prijeti ovrha

Ana Raić Knežević

Bivši čelnici Zagrebačkog kazališta mladih Leo Katunarić i Ozren Prohić fiktivnim su studentskim ugovorima sredinom 90-tih isplatili najmanje 1,6 milijuna kuna. Nepravomoćno su osuđeni 2009. godine, postupak je vraćen na ponovno suđenje, sada su – 17 godina poslije – opet osuđeni – nepravomoćno



ZAGREB » Još jedan sudski epilog dobio je »slučaj ZKM«, no kada će se konačno do kraja rasplesti jedna od većih afera na domaćoj kulturnoj sceni teško je prognozirati. Naime, jučer je po drugi puta izrečena nepravomoćna presuda bivšim čelnicima Zagrebačkog kazališta mladih – Leu Katunariću, koji je sredinom 1990-tih bio ravnatelj te kazališne kuće, njegovom tadašnjem zamjeniku Ozrenu Prohiću, koji je donedavno bio na čelu Opere riječkog HNK-a, te njihovoj poslovnoj tajnici Mirni Čubranić.


Osuđen je i Kruno Miljan koji im je pomagao u financijskim malverzacijama u ZKM-u. Svi su ovoga puta kažnjeni uvjetno, a proglašeni su krivima za plaćanje fiktivnih poslova za ZKM-a studentskim ugovorima, dok su na taj način zapravo izvlačili novac kako bi mogli bez plaćanja poreza i prireza isplaćivati honorare dijelu svojih kazališnih suradnika.


Fiktivni ugovori


Leo Katunarić osuđen je na 11 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine; Ozren Prohić na 10 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine; Mirna Čubranić na 9 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine a Kruno Miljan na 7 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.




   Sve je – kako stoji u presudi – trajalo od početka 1995. do svibnja 1997. godine. U tom intervalu Katunarić i Prohić potpisali su desetke studentnih ugovora odobrivši njihovu naplatu, a sve ih je realizirala Mirna Čubranić. Do studenata koji su ugovore potpisivali, iako nisu baš ništa radili za ZKM, dolazio je Miljan. Zbog toga je troje bivših čelnika ZKM-a proglašeno krivima za zlouporabu položaja, dok je Miljan kažnjen kao pomagač.


   Prvom presudom što je u ovom postupku izrečena još 2009. godine Katunarić je bio osuđen na dvije godine zatvora, dok je Prohić dobio godinu i pol. No, presude nisu postale pravomoćne, već je postupak vraćen na ponovno suđenje.


   Tako je punih 17 godina nakon što su se sporni studentski ugovori počeli potpisivati, trebalo iz početka pokušati rekonstruirati njihovo kolanje, odnosno način na koji je putem njih isplaćeno nešto manje od 1,6 milijuna kuna, te podignuto tek 300 tisuća kuna manje. Kako na taj iznos nisu plaćeni ni porezi, ni prirez, državni proračun oštećen je za najmanje 600 tisuća kuna.


   Toliko je novca »ilegalno zaradio« ZKM, pa je presudom kazališna kuća obvezana da – nakon pravomoćnosti sudske odluke – cijeli iznos vrati državi.   Katunarić, Prohić, Čubranićeva i Miljan moraju pak nadoknaditi gotovo 200 tisuća kuna sudskih troškova na koliko se već popela vrijednost ovog sudskog procesa.

Svi su se »snalazili«


– Toliki protek vremena predstavlja za okrivljenike olakotnu okolnost, no ovom sudskom vijeću upravo zbog toga bilo je teško utvrditi pravni kontinuitet kaznenog djela, jer se zakon u nekoliko navrata mijenjao, naglasio je sudac Županijskog suda u Zagrebu Tomislav Juriša obrazlažući presudu.


   – Zaključili smo da je ZKM bio profitna ustanova, te kao takav obveznik plaćanja poreza na dohodak. A u ono vrijeme, kako proizlazi iz svega što smo čuli, većina kulturnih institucija poslovala je na isti način. U vrijeme potpune financijske nediscipline samo su se borili za vlastito preživljavanje, ne vodeći računa o dobrobiti Republike Hrvatske – rekao je sudac Juriša čije je vijeće Katunarića oslobodilo krivnje za isplaćivanje 147 tisuća kuna stimulacije samome sebi.