Problemi

U Talijanskoj drami nema uobičajene potpore: “Gostioničarka Mirandolina” pod upitnikom

Kim Cuculić

Foto: Denis Lovrović

Foto: Denis Lovrović

Ako do kraja listopada ne bude uplaćena barem polovica sredstava talijanske vlade, što je zasad izostalo, premijera predstave u režiji Paola Magellija bit će  odgođena



RIJEKA Najavljujući predstavu »Racconti di costa e di mare/Priče s obale i mora«, prvu ovosezonsku premijeru Talijanske drame, v.d. ravnatelja TD-a Giuseppe Nicodemo vrlo je emotivno objavio alarmantnu vijest da zbog neisplate većeg dijela ugovorenih sredstava talijanske vlade, ansambl Talijanske drame možda neće izvesti svoju sljedeću premijeru »La locandiera/Gostioničarka Mirandolina«, koju režira jedan od najvažnijih europskih redatelja Paolo Magelli, u okviru obilježavanja 70 godina postojanja Talijanske drame. Naime ako do kraja listopada ne bude uplaćena barem polovica sredstava, premijera, čije su pripreme već u punom zamahu, bit će odgođena.


Vezano uz to, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel za Hinu je izjavio da će sa suradnicima razmotriti koje su mogućnosti Gradu Rijeci u ovom slučaju na raspolaganju i što može učiniti, s obzirom na to da je, kako je istaknuo, Talijanska drama neizostavan dio riječke kulture i važan element u očuvanju kulturnog naslijeđa talijanske manjine u Rijeci.


– Grad Rijeka uredno izvršava svoje obaveze prema HNK-u te, među ostalim, izdvaja sredstva za plaće i pokriva dio troškova rada Talijanske drame. S obzirom na to da Grad Rijeka za rad HNK-a Ivana pl. Zajca već sada izdvaja preko 42 milijuna kuna godišnje, teško je pronaći dodatna sredstva kako bi se pokrili i troškovi za čije su zatvaranje bila predviđena sredstva talijanske vlade. Vjerujem da će Italija ipak izvršiti preuzete obaveze i da neće biti potrebe za intervencijama, a niti za otkazivanjem predstava – istaknuo je Obersnel.




Obnašatelj dužnosti intendanta HNK-a Marin Blažević potvrdio je da nije pristiglo 112 tisuća od ugovorenih i odobrenih 152 tisuće eura iz talijanske vlade za djelovanje, odnosno programe Talijanske drame u ovoj godini. Kako su u tijeku pripreme za premijeru Goldonijeve »Gostioničarke Mirandoline« u studenom, Blažević je kazao da je odlučio da se ta premijera odgodi ako ne stigne barem pola duga iz Italije do kraja listopada.


Predstava »Racconti di costa e di mare/Priče s obale i mora«, u koprodukciji s Il Rossetti – Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia, bit će izvedena u ponedjeljak, 17. listopada u Zajednici Talijana u Rijeci u 19.30 sati. Uz pomoć Franca Peròa, redatelja i v.d.-a ravnatelja kazališta Il Rosseti, odabrane su priče autora s područja Italije, Slovenije i Hrvatske. Njegova je želja bila naglasiti važnost povezanosti ovih područja i zajednica u tri države, te naći načina za njihovo zajedničko djelovanje. Predstava je već pretpremijerno odigrana u Kopru, Rovinju i Trstu.


Prvakinja Talijanske drame Elvia Nacinovich priznala je kako je bila skeptična u vezi s projektom, ali da je shvatila da upravo u jednostavnosti leži formula njegova uspjeha. Bruno Nacinovich govorio je o pričama raznih autora, od kojih je izdvojio onu Milana Rakovca, »najbliskiju nama«. Glumački par Talijanske drame, Elvia i Bruno Nacinovich, te glumci kazališta Il Rosseti Lara Komar i Andrea Germani vodit će publiku kroz priče Antonija Quarantottija Gambinija, Gianija Stuparicha, Milana Rakovca, Paola Rumiza, Nelide Milani, Claudija Magrisa i Marise Madieri. Predstavu prati glazba uživo u izvođenju gudačkog kvarteta Quartetto Iris.