Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Predstave od 4. do 11. studenoga

Revija lutkarskih kazališta Rijeka donosi predstave 11 kazališta

 Ivan Šarar, Sonja Šišić, Vojko Obersnel, Magdalena Lupi Alvir, Jelena Milić i Vedrana Balen Spinčić / Foto Sergej DRECHSLER
Ivan Šarar, Sonja Šišić, Vojko Obersnel, Magdalena Lupi Alvir, Jelena Milić i Vedrana Balen Spinčić / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2019. u 12:02 2019-10-22T12:02:42+02:00

Bit će prikazane predstave iz Finske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. U glavnom programu predstavit će se neke od suvremenih tendencija u lutkarstvu

RIJEKA Dvadeset četvrta Revija lutkarskih kazališta Rijeka održat će se od 4. do 11. studenoga u Gradskom kazalištu lutaka te u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, te će prema rečenom na jučerašnjoj konfrenciji za novinare u Salonu Grada Rijeke gledateljima predstaviti recentne lutkarske predstave 11 kazališta iz Finske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Ovogodišnju Reviju najavili su predstavnici Gradskog kazališta lutaka Rijeka: ravnateljica Magdalena Lupi Alvir i Vedrana Balen Spinčić, zatim koordinatorica programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 Jelena Milić, županijska pročelnica za kulturu Sonja Šišić i gradonačelnik Vojko Obersnel. Na presici je bio i gradski pročelnik za kulturu Ivana Šarar, ali nije govorio.

Finska predstava »Nevidljive zemlje« otvorit će Reviju lutkarskih kazališta / Foto PERNILLA LINDGREN

Aktualne teme

Magdalena Lupi Alvir je najavila glavni program, rekavši da će se predstaviti neke od suvremenih tendencija u današnjem lutkarstvu.

- Sve te predstave na zanimljiv način govore o aktualnim temama današnjice, koje se tiču djece i mladih, ali i nas starijih. Priče su to o potrazi za zemljama bez ratova, o bojaznima u dječjim sobama, strahu od mraka, koje smo svi prolazili; priče su to o imaginarnim prijateljima ili bićima s drugih planeta, ali i o međugeneracijskim razumijevanjima, odnosno priče o onima koji nas više ne mogu čuti – rekla je Lupi Alvir, napomenuvši da se neke predstave bave blatom i glinom, a neke u fokusu imaju samo šake i to što se sve njima može stvoriti. Što se perspektiva, pak, tiče, i one će varirati od žablje do ptičje.

Predstave

Dobro se dobrim vraća - Teatar Oz, Mošćenička Draga
Nevidljive zemlje - Livsmedlet Theatre, Finska
Glina, igra i ostale majmunarije - Thalias Kompagnons, Njemačka
Mali rakun - Gradsko kazalište lutaka Split
Ručak za šestero - KD Pinklec i UO GLLUGL
Nezaboravak - Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Greb, greb, kra, pljus - Lutkovno gledališče Ljubljana
Bajka o ribaru i ribici - Zorin dom, Karlovac
Medvjedić Timotej - Dječje pozorište Republike Srpske, Banja Luka
Tihi dječak - Pozorište za decu, Kragujevac, Srbija
Pinocchio - Zagrebačko kazalište lutaka

Vedrana Balen Spinčić je više govorila o popratnom programu, za koji, kako je rekla, uvijek nastoje da bude besplatan, pa iako su cijene karata za predstave u glavnom programu popularne, cilj je da baš svi mogu sudjelovati u barem nekom programu Revije.

U tom kontekstu bit će izvedena predstava koju GKL radi zajedno s Lutkovnim gledališčem Maribor - »Carevo novo ruho«, no to zapravo neće biti klasična izvedba predstave, već izvedba predstave u nastajanju, pa će iskustva koja u razgovoru o predstavi budu izrečena, kasnije u nju biti upisana.

Dvije izložbe

Balen Spinčić je najavila i dvije izložbe u atriju HKD-a na Sušaku: »90 godina UNIMA-e« i »Lutke osvajaju Hrvatsku 1920.«. Prva je o počecima Međunarodne lutkarske udruge, a druga o počecima lutkarstva u Hrvatskoj. Najavila je i tradicionalnu Dječju lutkarsku radionicu i igraonicu. Jelena Milić istaknula je da je 24. revija uvertira u ono što će se sljedeće godine, godine Europske prijestolnice kulture, događati u Dječjoj kući, programskom pravcu EPK-a koji brine o najmlađima, ali koji i najmlađi rade zajedno s odraslima.

- Djeca koja odrastaju u Europskoj prijestolnici kulture postat će graditelji boljeg svijeta i zato sve ovo radimo zajedno s njima – rekla je Milić.

Sonja Šišić i Vojko Obersnel pozdravili su održavanje 24. revije te čestitali GKL-u na brojnim osvojenim nagradama, koje je, kako je Obersnel to rekao, on već prestao i brojati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.