Opera

Reprize Otella u Zajcu: Giorgio i Christian Surian prvi put zajedno

Miljenko Marin



RIJEKA Na pozornicu HNK-a Ivana pl. Zajca u srijedu i petak (u 19.30 sati) vraća se hvaljena Verdijeva opera »Otello«, u inovativnoj režiji Marina Blaževića. Operna predstava koja je oduševila i publiku i kritiku te bila popraćena ocjenama struke poput: »sjajno, čudesno, uzbudljivo, strasno, vrhunski… za svjetske pozornice…« u svojim dvjema travanjskim izvedbama donosi još uzbudljivih novosti u pjevačkoj podjeli – najavljeno je iz riječkog kazališta.


Izvedbama će, umjesto ranije najavljenog Roberta Trevina, spriječenog zbog objektivnih razloga, ravnati maestro Zoran Juranić u srijedu te maestro Ville Matvejeff u petak.


Solistička će podjela travanjskih izvedbi »Otella« na sceni po prvi put spojiti dvojicu Suriana – oca Giorgia i sina Christian – i to na izvedbi 5. travnja. Nacionalni prvak riječkog kazališta, bas-bariton Giorgio Surian tumačit će ulogu Jaga, a njegov sin, mladi tenor Christian, ulogu Cassija. Iako su u nekoliko navrata već nastupili zajedno, ovo će biti njihov prvi zajednički nastup u velikoj opernoj produkciji.


Ivana Srbljan zabilježit će pak svoj prvi nastup u »Otellu«, i prvi će put pjevati ulogu Emilije, na obje izvedbe.U ulozi Otella, također obje večeri, nastupit će tenor Luis Chapa, koji će nakon brojnih svjetskih pozornica sljedeće sezone debitirati i u njujorškom Metropolitanu ulogom Pinkertona u Puccinijevoj »Madami Butterfly«.

Desdemona će ponovno biti riječka sopranistica Anamarija Knego, Voljen Grbac pjevat će ulogu Roderiga, Slavko Sekulić ulogu Lodovica, a Dario Bercich ulogu Montana. Na izvedbi 7. travnja ulogu Cassia pjevat će Marko Fortunato.