HNK Ivan pl. Zajc

Promjena na čelu Opere riječkog HNK-a: Kalle Kuusava umjesto Petra Kovačića

P. N.

Kalle Kuusava

Kalle Kuusava



Kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca na svojoj je sjednici održanoj 17. listopada 2019. prihvatilo prijedlog Petra Kovačića za sporazumnim prekidom ugovora o radu na radno mjesto ravnatelja Opere koji stupa  na snagu 30. studenoga 2019, priopćeno je iz Kazališta.


“Svoj prijedlog za raskidom ugovora Petar Kovačić, poznati riječki i hrvatski violončelist, obrazložio je osobnim razlozima odnosno željom za povratkom svom osobnom umjetničkom pozivu glazbenika kojem se namjerava prioritetno posvetiti, a koji je zbog obavljanja ravnateljskih zadaća bio sve više zapostavljen.


Na istoj su sjednici članovi Kazališnog vijeća prihvatili prijedlog Intendanta odnosno donijeli odluku o imenovanju Kallea Kuusave novim ravnateljem Opere HNK Ivana pl. Zajca čiji mandat počinje 1. prosinca 2019.




 Kalle Kuusava dirigent je opernog i simfonijskog repertoara, pobjednik Europskog dirigentskog natjecanja u Oslu 2013., laureat Natjecanja „Evgeny Svetlanov” u Parizu 2014. godine. Njegovi dosadašnji angažmani uključuju, između ostaloga, dirigiranje operama „Madama Butterfly” i „Otmica iz Saraja” na Savonlinna Opera Festivalu, debije s Finskom nacionalnom operom, Simfonijskim orkestrom Finskog radija, Kraljevskom filharmonijom iz Stockholma, Ruskom filharmonijom, Baletom Monte Carla, također i „Traviatom” u Theater an der Wien, „Carmen” u Norveškoj operi u Oslu te „Sluškinjom Pskova” u Mariinsky kazalištu u St. Petersburgu.


Asistirao je hvaljenim dirigentima kao što su Jukka-Pekka Saraste, Hannu Lintu, Fabien Gabel, Tomáš Hanus, Xian Zhang i Antonino Fogliani. Rođen je 1983. u Lahtiju, u Finskoj. Diplomirao je klavir i komornu glazbu na Sibelius akademiji u klasi Ilma Rante. Sudjelovao je na majstorskim radionicama dirigenata Jorme Panule i Atsa Almile. Dirigiranje je diplomirao na Norveškoj muzičkoj akademiji u Oslu gdje je studirao u klasi Jukke-Pekke Sarastea i Olea Kristiana Ruuda.

Više o maestru Kuusavi i njegovoj umjetničkoj karijeri možete pronaći na njegovoj web stranici: www.kallekuusava.com