Smijehom protiv tamnih oblaka

PITURI NEMAJU SJEĆANJA U subotu premijera komedije Talijanske drame

Jasmin Đečević

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



Protiv problema s kojima se trenutno suočava Talijanska drama riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca odlučila se boriti smijehom pa će tako publika u subotu 16. ožujka s početkom u 19:30 sati moći uživati u premijernoj izvedbi komedije »Gli imbianchini non hanno ricordi« odnosno »Pituri nemaju sjećanja« nobelovca Darija Foa u režiji Marija Kovača.


Radi se jednočinki punoj ritma, urnebesnoj komediji u kojoj su glavni likovi probisvijeti koji se predstavljaju kao pituri i koje dolaze kod udovice, vlasnice bordela koja je svog muža balzamirala i pretvorila u lutka.


»Iznenadni preokreti, klasični gegovi i situacije koje dovode do ekstrema nadrealizma izmamit će osmijeh i na najtmurnijim licima«, navodi se u najavi predstave.Intendant riječkog kazališta Marin Blažević naglasio je kako nije tajna da je Talijanska drama trenutno vjerojatno u najmračnijem razdoblju svoje povijesti.– Mi ovu premijeru produciramo bez potpisanog ugovora s Vladom Republike Italije za 2018. i 2019., ali u to mračno doba odlučili smo vas dočekati u ružičastoj scenografiji i s projektom za kojeg se nadam da će unatoč ovoj situaciji u kojoj je doslovce sudbina Talijanske drame u pitanju, uspjeti na sve odgovoriti komedijom kojom nećemo taj ansambl ispratiti u prošlost nego u ružičastu budućnost. Kazalištu nikada nije bilo lako, s financijama se bori svako kazalište, tako i naše. Okrenimo se stoga umjetnosti – rekao je Blažević. Dodao je i kako se nada da će i »netalijanska« publika pokazati interes za ovu predstavu, ne samo zbog osiguranog prijevoda nego i zbog činjenica da publika stalno traži više komedije.

Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo također je naglasio kako ne želi govoriti o problemima u kojima se ansambl trenutno nalazi već o umjetnosti, izrazivši uvjerenje da će predstava biti uspješna.


Redatelj Mario Kovač kroz smijeh je komentirao kako mu je bilo jasno da nema novca čim su njega zvali. – U tragediji i drami uvijek se može nešto zamaskirati, ali u komediji ako nema smijeha publike, nešto smo pogriješili. Bilo je puno smijeha tijekom rada, ovo je punokrvna komedija koja nije bazirana samo na vještom tekstu nego smo napravili i jedan iskorak prema neverbalnoj komediji, klauneriji, »A je to!« i braći Marx – rekao je Kovač.

Ivna Bruck igra udovicu i vlasnicu kuće koja je balzamirala svog muža iz ljubomore, a osim suradnje s Kovačem, posebno je istaknula rad Branka Bakovića na koreografiji te veselu radnu atmosferu na pripremi predstave. Sličnog su razmišljanja i »pituri« Mirko Soldano te Giuseppe Nicodemo koji je poslao vrlo zanimljivu poruku.


– Talijanska zajednica u Rijeci je dovoljna da deset puta napuni kazalište, nemojmo onda pričati kako će se zatvoriti Talijanska drama nego dođite i pogledajte predstavu. To je najbolji način da Talijanska drama nastavi s radom – naglasio Nicodemo.Scenografiju i kostimografiju potpisuje Davor Prah, glazbu Tomislav Babić, koreografiju Branko Banković, oblikovanje svjetla Alen Marin.