Predstava Mojce Horvat

“Dipinto di blu”: Glazbena komedija inspirirana Sanremom

Kim Cuculić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Tekst Carla Tolazzija s puno fine ironije prikazuje »kazalište« koje se događa iza festivalskih kulisa. Za tu komediju u formi varijetea  koja premijeru ima u subotu vlada golem interes



RIJEKA Premijera predstave »Dipinto di blu/Obojeno plavim« najavljena je u kazališnim radionicama HNK-a Ivana pl. Zajca, koje se sada nalaze u prostorijama bivšeg »Torpeda«. Ova glazbena komedija premijerno će biti izvedena u subotu, 20. veljače, u 19,30 sati u HNK-u Ivana pl. Zajca.


Prema tekstu suvremenog talijanskog autora Carla Tolazzija, režiju, dramaturgiju i koreografiju potpisuje Mojca Horvat, a u izvedbi sudjeluju članovi Talijanske i Hrvatske drame, Baleta i Opere. Kao poseban gost najavljen je poznati pjevač Massimo Savić.


Inspiriran Sanremom, najpoznatijim talijanskim festivalom zabavne glazbe, Tolazzijev tekst s puno fine ironije prikazuje »kazalište« koje se događa iza festivalskih kulisa. Likovi su poludjeli pjevači, novca gladni menadžeri, tehničari, sluškinja i čistačica koji se bave problemima krize i zapošljavanja. Svjetlucava odjeća i šljokice ovdje su maska za mnoge stvari koje se inače ne vide. Riječ je o komediji u formi varijetea, koja uključuje živu glazbu, elegantne koreografije i najpoznatije talijanske kancone.


Duh Sanrema




Slovenska koreografkinja Mojca Horvat sad već šesti put radi u Rijeci – uz HNK Ivana pl. Zajca vezane su predstave »Kiss Me Kate«, »Jalta, Jalta«, »Nunsense« i »Karolina Riječka«, dok je u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka postavila »Pepeljugu«. Na predstavi »Dipinto di blu« Mojca Horvat prvi put surađuje s Talijanskom dramom, a ideja za ovaj projekt postoji već dugo i potekla je od Galiana Pahora.


– Mjuzikl je na prvi pogled lagani žanr kojemu je namjera zabaviti publiku – kazala je Mojca Horvat. No, premda izgleda lako, zapravo je riječ o najtežem žanru za stvaranje. Već mjesec i pol dana održavamo intenzivne probe i došlo je do iznimne suradnje među članovima različitih umjetničkih grana riječkog kazališta. Mislim da je sinteza Talijanske drame i Baleta jako dobro uspjela.


A zašto Sanremo? Pa zato jer je to možda jedini glazbeni festival na kojemu se glazba još uvijek doista sluša. Ovoga puta nismo imali originalni mjuzikl gdje je sve unaprijed smišljeno, nego je riječ o autorskoj predstavi koju smo stvarali krenuvši od teksta. Otvorili smo i niz drugih pitanja vezanih uz festival, a izmislili smo i neke nove likove. Ne bavimo se Sanremom samo kao glazbenim natjecanjem, već se dotičemo i onoga što se događa iza kulisa – osvrnula se Mojca Horvat.



Uloge u predstavi tumače Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Rosanna Bubola, Giuseppe Nicodemo, Elvia Nacinovich, Vivien Galletta, Sergei Kiselev, Anton Plešić, Lucio Slama, Ivna Bruck i Sabina Salamon. Plesači su Marta Voinea Čavrak, Sabina Voinea, Irina Köteles, Tena Ferić Dokmanović, Svetlana Andrejčuk, Joseph Cane, Vitali Klok, Daniele Romeo i Svebor Zgurić, a glazbu uživo sviraju Zvjezdan i Vedran Ružić, Branimir Gazdik i Boris Popov. Prateći vokali su Morana Pleše, Loredana Raimund i Nives Štemberga. Scenografiju je osmislila Ljerka Hribar, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, glazbu i aranžman potpisuje Zvjezdan Ružić, a oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić.



Rasprodana premijera


U predstavi sudjeluje tridesetak izvođača. Glumci i glumice igraju sami sebe, a i druge likove: voditelja, producenta, starletu, gitariste, čistače, pjevače, plesače…


Na konferenciji za medije novinari su pogledali izvedbu dvije glazbeno-plesne numere iz predstave za koju već postoji veliki interes i koja je rasprodana. Ovom prilikom ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian najavila je odlazak na porodiljni dopust, a kao v.d.-a predstavila je glumca Giuseppea Nicodema.


Predstavljeni su i sponzori predstave: Atelier Sally i Varteks, u ime kojeg se obratila Božena Miličević. Sponzori su i Kanal Ri te Specijalna bolnica za ortopediju i opću kirurgiju »Dr. Nemec«, a potporu predstavi dali su Talijanska unija, Narodno sveučilište u Trstu i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije. Premijeru predstave prati i izložba pod vodstvom Emine Pughel.