Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4n
Sutra: 10° 10° 4n
14. studenoga 2019.
HDLU

Vladimir Dodig Trokut nagrađen za životno djelo

Stipan Tadić, Ivona Jurić, Željko Badurina, Vladimir Dodig Trokut / Foto Darko JELINK
Stipan Tadić, Ivona Jurić, Željko Badurina, Vladimir Dodig Trokut / Foto Darko JELINK
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2013. u 21:45 2013-12-12T21:45:18+01:00

Nagrada za najbolju izložbu pripala je Željku Badurini za izložbu »Insajder« u MUO-u, a nagrade za mlade umjetnike uručene su Ivoni Jurić i Stipanu Tadiću 

ZAGREB Domišljati konceptualni umjetnik, agilni sakupljač i pouzdani arhivist, Vladimir Dodig Trokut dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koja mu je uručena u Gornjogradskoj vijećnici.

Odbor za dodjelu nagrada – koji su činili Tea Hatadi, Mio Vesović  i Ljiljana Mihaljević – obrazlaže ovu nagradu Dodigovim učešćem u prvoj javnoj akciji grupe »Crveni Peristil« kojom je 1968. godine označen početak konceptualne i postkonceptualne umjetnosti u bivšoj državi, te njegovim kontinuiranim umjetničkim nadogradnjama tada postavljenih temelja. U obrazloženju se ističu i Trokutove zasluge u stvaranju arhiva akcija grupe.

– Nemoguće je popisati sva javna i tajna djelovanja Vladimira Dodiga Trokuta, umjetnika u čijoj se osobi spaja kolekcionar, performer, muzeolog, kipar, etnolog, majstor ikebane, slikar, čitač tarota, okultist, travar, nastavljač škola Gurdjijeff Ouspensky, učitelj tantre i publicist. Jer, nemojmo zaboraviti, Vladimir Dodig Trokut je kao kolekcionar stvorio izuzetnu zbirku Antimuzeja i postavio potpuno nove muzeološke prakse – istaknuto je jučer na svečanoj dodjeli u Starogradskoj vijećnici.

Osim nagrade za životno djelo, uručena je još i nagrada za najbolju izložbu – pripala je Željku Badurini za izložbu »Insajder«, postavljenu u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu – te nagrade mladim umjetnicima – uručene su slikarima Ivoni Jurić i Stipanu Tadiću. 

Badurinina izložba »Insajder« u nemušto je sastavljenom obrazloženju pohvaljena za »domišljatost i dinamičnost postava od ukupno 57 izložaka, neograničenu količinu humora i razumijevanja te vještu kritiku trenutka današnjeg vremena lako čitljivu svakom laiku«, dok su pak predstavnici takozvanog novog hrvatskog realizma, Ivona Jurić i Stipan Tadić, nagradu za mlade likovnjake zaslužili »svojom borbom za pravo slikarstvo«.

– Upravo odbacivanje suvišnog parateksta i dopuštanje slici da govori sama za sebe ono je što ovo dvoje stvaraoca izdvaja od mnoštva likovnih umjetnika danas, u doba kada su ljudi izgubili interes za sliku, kada su zaboravili gledati i kada u svemu traže priču i rebus, plitku intelektualnu zabavu, rečeno je danas.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.