Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. siječnja 2020.
Izlažu 192 autora

Rijeka minijaturne umjetnosti: U četvrtak u Kloviću zanimljiva izložba

Rad Karen Oremuš
Rad Karen Oremuš
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2017. u 11:43 2017-11-14T11:43:25+01:00

RIJEKA U Galeriji Juraj Klović u četvrtak u 19 sati otvara se izložba »Rijeka minijaturne umjetnosti«, na kojoj će biti predstavljeni radovi malih formata 192 autora iz dvadesetak zemalja svijeta. Posjetitelji izložbe moći će vidjeti sliku veličine 2,5 x 1,5 cm ili čitati tek neznatno veću knjigu.

Za ove sićušne radove pripremljena su i povećala. Izložba je realizirana na inicijativu Borislava Božića, a održava se pod motom »I monumentalno djelo može biti malih dimenzija«. Zamišljena je kao dugoročni projekt, koji bi se, nakon uhodavanja ove i iduće godine, održavao bijenalno, a posvećena je Jurju Juliju Kloviću, velikom renesansnom minijaturistu koji je, kako ističe Božić, bio i poticaj za pokretanje ovog projekta.

– Juraj Julije Klović, poznat kao »Michelangelo minijature«, rođen je nadomak Rijeke, u malom mjestu Grižane u Vinodolskoj općini. Po crti lokalne pripadnosti logično je da riječko Društvo likovnih umjetnika pokrene i organizira ovu vrst posvete umjetniku monumentalnih djela u malom formatu. To je mali doprinos prepoznavanja Rijeke kao buduće Europske prijestolnice kulture – ističe Božić.

Radovi za izložbu odabrani su putem natječaja »Rijeka mini art«, a maksimalne dimenzije radova su 15 x 15 cm (x 15 za trodimenzionalne radove). Na natječaj su se odazvala 223 autora. Sve su radove pregledali i za izložbu odabrali članovi Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka: Melinda Kostelac, Ljiljana Barković, Melita Sorola Staničić, Mirta Grandić, Dražen Filipović Pegla i Borislav Božić.
Na otvaranju izložbe bit će objavljenja imena dobitnika nagrada, a Grand Prix podrazumijeva jednomjesečni boravak u Rezidencijalnom programu Kamov u Rijeci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.