Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Nastanak predstave

Otvorena izložba fotografija Mare Bratoš ''Stoljeće Vučjaka''

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 3. veljača 2015. u 22:12 2015-02-03T22:12:53+01:00

Izložba »Stoljeće Vučjaka«, na kojoj su predstavljene fotografije Mare Bratoš nastale tijekom nastanka predstave ''Vučjak'' zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, otvorena je u utorak u zagrebačkoj Galeriji Karas

ZAGREB – Izložba »Stoljeće Vučjaka«, na kojoj su predstavljene fotografije Mare Bratoš nastale tijekom nastanka predstave ''Vučjak'' zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, otvorena je u utorak u zagrebačkoj Galeriji Karas.

Veseli me što je autorica izvela predstavu iz kazališta u izložbeni prostor, što teatar ne završava u teatru i što predstava ne ostaje samo u trenutku kada nastaje ili našim sjećanjima, rekla je intendantica zagrebačkog HNK-a Dubravka Vrgoč.

Njezine fotografije nisu ostavile samo trag predstave, nego i zajedničkog procesa rada na njoj, prate estetiku i poetiku predstave i, kao i ona, ulaze u dijalog s publikom, dodala je.
Likovni kritičar Zvonko Maković ustvrdio je da je Bratoš fotografije stvarala kao dio tima i predstave, ulazeći u njezino tkivo, krećući se i dišući onako kako se to radi na sceni. Privuklo me što nije riječ o ziheraškom dokumentiranju nego kreativnom procesu u kojemu autorica neposredno sudjeluje, ocijenio je.

Dvadesetak izloženih fotografija bilježi nastanak predstave ''Vučjak« u HNK tijekom studenog i prosinca prošle godine. Predstava je, u režiji Ivice Buljana, premijerno izvedena 30. prosinca, a glume Silvio Vovk, Alma Prica, Nina Violić, Goran Grgić, Slavko Juraga, Milan Pleština, Kristijan Potočki, Franjo Kuhar, Dušan Bućan i drugi.

»Vučjak« je jedna od najpoznatijih hrvatskih drama koja se redovito izvodi od 1923., a u kolektivnoj memoriji pamti se po seriji »Putovanje u Vučjak«. Slavni Krležin tekst Buljan režira kao žanrovsku predstavu, mješavinu socijalne drame, pučkoga ljubića i kriminalističkog komada, simboličko putovanje kroz burnu hrvatsku povijest 20. stoljeća.

Mara Bratoš diplomirala je 1998. na zagrebačkoj Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku filmskog i TV snimanja. U proteklih dvadeset godina imala je niz samostalnih i skupnih izložbi, među ostalim, u galerijama Račić, Karas, zagrebačkom MSU-u, u galeriji PM HDLU-a, u Umjetničkoj galeriji i u galeriji Otok u Dubrovniku. Surađivala je sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a sada je fotograf Hrvatskog narodnog kazališta.

Njezina izložba u Galeriji Karas, koja se realizira unutar ULUPUH-ovog programa, bit će otvorena do 15. veljače.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.