Otvoren Hrvatski paviljon

13. Bijenale arhitekture u Veneciji: Pulska grupa o hrvatskoj borbi za prostor

Boris Vincek / Glas Istre



    Osim članova Pulske grupe u kreiranju izložbe sudjeluju i Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Boris Cvjetanović te Siniša Labrović. 



Nagrade u srijedu 


   


    13. međunarodna izložba arhitekture bit će otvorena za publiku od 29. kolovoza do 25. studenoga u paviljonima na Giardinima i u Arsenalu te u središtu Venecije, u organizaciji Venecijanskog bijenala pod predsjedanjem Paola Barrate. Temu »Comom ground« osmislio je David Chipperfield, a nagrade – »Zlatni lav« – o kojima odlučuje međunarodni žiri u sastavu Wiel Arets (Nizozemska), Kristin Feireiss (Njemačka), Robert A.M. Stern (SAD), Benedetta Tagliabue (Italija) i Alan Yentob (Velika Britanija) dobitnicima će biti uručene u srijedu. 




   


Sudionici 


   


    Na izložbi sudjeluje 55 zemalja, a prvi puta sudionici su četiri zemlje – Angola, Republika Kosovo, Kuvajt i Peru – dok Argentina po prvi puta izlaže u vlastitom paviljonu, restauriranom unutar Arsenala.



    Na samom otvaranju Hrvatskog paviljona bilo je oko 200-tinjak ljudi, a formalnog otvorenja nije bilo možda i zbog kašnjenja izaslanstva Ministarstva kulture sa zamjenikom ministrice Berislavom Šipušem na čelu – doministar je kasnio čak 40 minuta, pravdajući se gužvom na cestama u Sloveniji (?!). 


    Ipak, Šipuš je pohvalio rad Pulske grupe, ali i Ministarstva koje je po prvi put za hrvatsko sudjelovanje na Bijenalu raspisalo natječaj. Pulsku grupu sačinjavaju arhitekti mlađe generacije Ivana Debeljuh, Vjekoslav Gašparović, Edna i Emil Jurcan, Ida Križaj, Iva Marčetić, Jerolim Mladinov, Marko Perčić, Sara Perović i Helena Sterpin, a ovisno o projektu na kojem rade, pristupaju im i ljudi drugih struka. 


    Sam postav Hrvatskog paviljona posvećen je kolektivnim borbama za materijalne resurse koje se trenutno odvijaju u različitim hrvatskim gradovima. Rad Pulske grupe izravno se vezuje na zajedničku osnovu – »common ground« – temu ovogodišnjeg Bijenala koju je odabrao David Chipperfield. Postav čine tri komplementarna dijela – kontekst, karta i prostorni uređaji. Kontekst je videoinstalacija autora Igora Bezinovića i Hrvoslave Brkušić koja tvori tijelo paviljona reproducirajući se kroz niz projekcija na paralelne zaslone. Uz to tu su i fotografije Borisa Cvjetanovića i videoradovi Pulske grupe. 


    Bijenale arhitekture u Veneciji ostaje otvoreno do 25. studenoga.