Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
17. siječnja 2020.
12. ZGRAF

Dizajn sa svih strana svijeta: U Laubi otvorena međunarodna izložba grafičkog dizajna

Dvojac Peng-Peng – Martin Geel i Klaus Fromherz – dobitnici Grand prixa prošlog izdanja Zgrafa imat će izložbu
Dvojac Peng-Peng – Martin Geel i Klaus Fromherz – dobitnici Grand prixa prošlog izdanja Zgrafa imat će izložbu
Autor:
Objavljeno: 5. siječanj 2017. u 9:45 2017-01-05T09:45:17+01:00

S problemskom izložbom naslovljenom »Društvene reprize«, temom koja označava ponavljanje stilova i govori da nije nužno baviti se stilom nego sadržajem, otvara se 9. siječnja tradicionalni ZGRAF

Pod temom »Društvene reprize« 9. siječnja u Kući za ljude i umjetnost Lauba otvara se Zgraf – međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se više od četrdeset godina održava u Zagrebu. Temu 12. izdanja Zgrafa, koji će se održati do 24. siječnja u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, potpisuje poznati britanski teoretičar dizajna Rick Poynor, poseban gost i član žirija ovogodišnje manifestacije.

Glavni izložbeni program selektirane međunarodne radove nastale od 2012. godine do završetka natječaja predstavlja kroz »Reviju« – izložbu realiziranih radova s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija i »Temu« – problemsku izložba definiranu »Društvenim reprizama«, temom koja označava ponavljanje stilova i govori da nije nužno i najkvalitetnije baviti se stilom nego sadržajem.

Propitivanje dizajna

Zgraf od 1975. svake treće godine u Zagreb dovodi istaknute dizajnere, teoretičare i kritičare dizajna, propitujući položaj dizajna u suvremenom društvu i ističući značaj dizajna kao profesije, ali i predstavljajući ponajbolje svjetske recentne radove iz područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija. Svako izdanje prati nova tema, partneri i lokacija, a ove se godine prvi put održava u Laubi.

Ponajbolje iz svijeta

Bit će tu i izložbe dobitnika Grand prixa prošlog izdanja Zgrafa, izložba studenata, program radionica za odrasle i za djecu, predavanja članova međunarodnog žirija te filmski program Eduzgraf kino i konferencija »Dizajn u praksi«.

Za izlaganje na »Temi« odabrana su 26 rada, a za »Reviju« njih 140 u kategorijama vizualni identitet, tiskana sredstva promocije/komunikacije, izdavaštvo, ambalaža, signalistika, oglašavanje, specifični segmenti vizualnih komunikacija, dizajn za film ili elektroničke medije.

Odabrani radovi u Zagreb stižu sa svih strana svijeta – iz Australije, Češke, Finske, Francuske, Japana, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, SAD, Slovenije, Srbije, Švicarske, Turske te iz Hrvatske, a dodjela nagrada najboljima održat će se 14. siječnja.

Međunarodni žiri – Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco – dodijelit će pet nagrada – Zgraf Grand prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award te deset počasnih diploma. Nagradu Zgraf Excellence – specijalnu počasnu nagradu za skupinu izlagača izvan konkurencije – dodijelit će članovi selekcijske komisije, a AICA Award žiri koji je imenovala hrvatska podružnica tog međunarodnog udruženja likovnih kritičara.

Program Eduzgraf

Eduzgraf je dio programa Zgrafa 12 zamišljen kao kreativna edukacijska platforma, a sastoji se od četiri dijela – izložbe studentskih radova na temu »Društvene reprize«, stručnih radionica, Eduzgraf večeri i Eduzgrafa za djecu i mlade. Izložba studentskih radova bit će s 33 rada predstavljena kao zasebni izložbeni segment. Među najavljenim radionicama su »Muzej budućnosti – fanzin budućih zbivanja« Maje Kolar i Maše Poljanec, »Smrt u dizajnu« Barbare Predan i Petre Černe Oven i »Kratak uvod u povijest domaćeg grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija 1945-1990« Dejana Kršića.

Eduzgraf večeri sumirat će aktivnosti programa i premrežiti sve aktere manifestacije kroz popratna događanja, uz program »Osobni znalac« koji će omogućiti posjetiteljima jednosatni razgovor s uglednim dizajnerima i teoretičarima dizajna. »Osobni znalci« bit će 13. siječnja Bruketa & Žinić, Damir Gamulin, Dejan Kršić, Kuna zlatica (Ana Kunej), Oaza (Ivana Borovnjak, Tina Ivezić), Peng Peng (Martin Geel i Klaus Fromherz), Radovan Jenko, Rick Poynor, This Town Needs Posters (Hrvoje Spudić i Sven Sorić).

Eduzgraf će ugostiti i međunarodnu konferenciju »Practicing Design« Hrvatskog dizajnerskog društva i Veleučilišta VERN, dok će se djeci i mladima posvetiti vikend radionice i vodstva po izložbi Zgrafa 12.

Osim u Laubi, Zgraf se održava u Galeriji ULUPUH-a, gdje će od 16. siječnja do 13. veljače biti postavljena samostalna retrospektivna izložba dobitnika Zgrafovog prošlog Grand prixa, švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng, posvećenog dizajnu tiskanog materijala te videa, filmova, animacija za instalacije i izložbe. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.