Predsjednik Srbije

Vučić našao svog krivca za nerede u Beogradu: “Iz Hrvatske su koordinirani napadi na Srbiju”

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Vučić drži da su u nerede upletene strane službe iz regije, a dio krivnje svalio je na hrvatske političare i medijePredsjednik Srbije Aleksandar Vučić za nerede u Beogradu krivi i hrvatske medije i političare. Sebe kao uzrok nije spomenuo.


Podsjetimo, sinoć je u Beogradu došlo do pravog rata na ulicama između policije i prosvjednika, koji su ustali protiv Vučićeva policijskog sata, uvedenog zbog epidemije koronavirusa.


Vučić drži da su u nerede upletene strane službe iz regije, a dio krivnje svalio je na hrvatske političare. Pritom je, ničim izazvan, spomenuo HDZ-ovca Davora Ivu Stiera.
“Iz Hrvatske su koordinirani napadi na Srbiju. Pogledajte što je napisao Stier, pozivam da to pronađete. Rekao je da za nas problemi nastaju dolaskom Vučića na vlast…


Neka oni rade svoj posao, nek’ uključuju i isključuju… Gadosti iz hrvatskih medija samo pokazuju zainteresiranost u napadima na našu zemlju. Postavite si pitanje zašto je to tako”, rekao je Vučić, prenosi Index.


Foto galerija: Prosvjed u Beogradu Foto: Reuters


Srbijanski predsjednik nazvao je u srijedu prosvjede održane tijekom noći u Beogradu “najbrutalnijim političkim nasiljem”, ocijenivši da je skup bio “dobro organiziran” te da je u prosvjede umiješan i “inozemni faktor”.


Srbija je u proteklih osam godina, za razliku od nekih ranijih vremena, poštivala slobodu okupljanja, demonstracija, slobodu izražavanja drugačijeg mišljenja i nikada ni na koji način nije ugrozila to pravo svojim građanima, rekao je Vučić u izvanrednom obraćanju medijima.


On je ustvrdio kako su prosvjedi u Beogradu “navodno pravdani pričom o koronavirusu”, ali da je javnost svjedočila “agresivnom političkom prosvjedu” te da se policija ponašala dostojanstveno i odgovorila tek kada su osobe desničarske orijentacije upale u Skupštinu Srbije.


U sukobima demonstranata i policije tijekom noćašnjih prosvjeda u središtu Beograda ozlijeđeno je 43 policajca i 17 prosvjednika, spaljeno je pet policijskih vozila, a 23 osobe su uhićene. Na ulicama je jutros bilo mirno, ali su bili vidljivi tragovi sukoba.


Prosvjedi u središtu Beograda počeli su mirno, potaknuti najavom predsjednika Srbije o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prerasli su u sukobe nakon što je jedna skupina prosvjednika nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta.


Tada je uslijedila i prva intervencija policije koja je prosvjednike potisnula na ulicu.