EUROPSKI PARLAMENT

Europski čelnici tvrde da će cjepivo biti dostupno svima: ‘Važno je da javnost ima povjerenje’

Branko Podgornik

REUTERS/Dado Ruvic

REUTERS/Dado Ruvic

U Europskom parlamentu saslušani su predstavnici farmaceutske industrijeZAGREB – Cjepivo protiv koronavirusa morat će biti što sigurnije, svima dostupno i priuštivo, istaknuli su jučer zastupnici iz Europskog parlamenta dok su u njegovim odborima za okoliš i industriju saslušavali predstavnike farmaceutske industrije. Naglasili su da javnost mora imati povjerenje u sigurnost cjepiva, pa je u postupku njegova osiguravanja iznimno važna transparentnost rada.


Dostupnost informacija javnosti, prema mišljenju dvaju odbora Parlamenta, važna je i zato što je lobi europske industrije cjepiva, prema vijestima iz kolovoza, tražio od Europske komisije da se proizvođače oslobodi od pravne odgovornosti u slučaju problema s njihovim cjepivom. Prošlog je tjedna Komisija s kompanijama Sanofi i GSK ugovorila nabavu 300 milijuna doza cjepiva za sve članice Unije. Komisija je već potpisala sličan ugovor s kompanijom AstraZeneca, a nastavlja pregovore i s tvrtkama Johnson & Johnson, CureVac, Moderna i BioNTech. Mnoge je zastupnike pritom zasmetalo što predstavnici AstraZenece nisu jučer došli na saslušavanje u odbore Parlamenta.


– Cjepivo neće biti svemogući lijek, već jedna od ključnih komponenti u borbi protiv koronavirusa, ali ona neće biti moguća bez javnozdravstvenih mjera, naglasio je Fergus Sweeney iz Europske agencije za lijekove. Najvažnija je sigurnost cjepiva, dodao je, napomenuvši da nijedno cjepivo ipak ne može biti 100 posto sigurno kod svih ljudi.
U povodu saslušanja u odborima Parlamenta oglasio se i europarlamentarac Valter Flego iz IDS-a, naglašavajući da se »ne smije požurivati iznimno važne i kompleksne procese kliničkih testiranja jer sigurnost je na prvom mjestu«. Prema njegovim riječima, ne smije se dopustiti sukobljavanje članica Unije oko cjepiva.


– Naši su građani na početku epidemije i u turističkoj sezoni svjedočili nekoordiniranom i nepravednom zatvaranju granica. Ne smijemo dozvoliti da se u budućnosti posvađamo i oko podjele cjepiva, naglasio je Flego. Upozorio je da farmaceutske tvrtke ne smiju ostvarivati superprofite na cjepivu, koje mora biti solidarno i pravedno raspoređeno među svim članicama EU-a.


 


Sadržaj omogućio Europski parlament Ured u Republici Hrvatskoj.