Izvanredno stanje

U Sjevernoj Koreji se intenziviraju mjere protiv koronavirusa

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Sjeverna Koreja, čiji bi se loš medicinski sustav teško nosio s epidemijom koronavirusa, tvrdi da nije na svom tlu zabilježio niti jedan slučaj covida-19Kontrole temperature, sredstva za dezinfekciju i zaštitne maske su na raspolaganju korisnicima javnog prijevoza u Pjongjangu dok Sjeverna Koreja intenzivira borbu protiv koronavirusa.


Sjeverna Koreja, čiji bi se loš medicinski sustav teško nosio s epidemijom koronavirusa, tvrdi da nije na svom tlu zabilježio niti jedan slučaj covida-19.


Sjeverna Koreja je krajem srpnja proglasila “izvanredno stanje” nakon što je registriran prvi potencijalni zaraženi, a državni mediji su izvijestili da se radi o osobi koja je ilegalno prešla granicu iz Južne Koreje.
Pjongjang još nije objavio je li ta osoba bila nositelj virusa.


S diplomatskog stajališta Sjevernoj Koreji bi zaraza iz Južne Koreje više odgovarala od virusa iz Kine, glavne saveznice Pjongjanga.


Prema snimkama od srijede, putnici sa zaštitnim maskama stajali su u redu kako bi dezinficirali ruke prije ulaska u autobus u prijestolnici.


Na željezničkom kolodvoru glavnog grada također su svi putnici nosili maske dok su čekali da im izmjere temperaturu prije ulaska u zgradu kolodvora.


Sjeverna Koreja je krajem siječnja zatvorila granice kada je u Kini buknula epidemija i odredila drastična ograničenja svom stanovništvu, posebice stroga ograničenja kretanja.


S obzirom na širenja virusa u svijetu, stručnjaci sumnjaju da u zemlji nema oboljelih.