EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

U BiH u utorak 215 zaraženih koronavirusom, umrlo je tri puta više ljudi nego u Hrvatskoj

Hina

foto: REUTERS/Dado Ruvic

foto: REUTERS/Dado Ruvic

Dnevni broj novozaraženih u BiH u protekla je dva mjeseca bio oko 300, uz manje oscilacije tijekom vikenda, kada se provodi i manji broj testiranjaSARAJEVO – U Bosni i Hercegovoni u utorak je potvrđeno 215 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a pet zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.


U Federaciji BiH testirano je 1635 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena u 164 slučaja. Svih pet preminulih osoba iz ovog je entiteta, od čega je troje iz Bihaća. Još devet smrtnih slučajeva koji su prijavljeni u utorak odnose se na prošli tjedan.


U Republici Srpskoj od ponedjeljka je testirano 466 uzoraka, a zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena je kod 51 osobe.
Od izbijanja epidemije prouzročene koronavirusom u ožujku u BiH je zaraza utvrđena kod nešto više od 25700 osoba a njih nešto više od 18 tisuća tretiraju se kao oporavljeni.


Umrle su 784 osobe kod kojih je potvrđena zaraza.


BiH je od prošlog tjedna među državama svijeta koje su s Globalnim savezom za cjepiva (GAVI) potpisale ugovor o nabavci cjepiva za koronavirus, a bosanskohercegovačke se vlasti nadaju kako će ta zemlja biti među prvima koje će dobiti cjepivo kaka ono bude verificirano i spremno za široku uporabu.


Dnevni broj novozaraženih u BiH u protekla je dva mjeseca bio oko 300, uz manje oscilacije tijekom vikenda, kada se provodi i manji broj testiranja.