ČETVRTI DAN ZAREDOM

Ponovo kaos u Beogradu: Policija bacila suzavac, a prosvjednici ih zasuli kamenjem

Hina, P. N.

Reuters

Reuters

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je da su prosvjedi za nju "samo okupljanje velikog broja ljudi, što predstavlja potpuno neprihvatljiv zdravstveni rizik i neodgovorno ponašanje"BEOGRAD – U Srbiji su za večeras ponovno, četvrti dan zaredom, najavljena okupljanja građana protiv mjera uvedenih uslijed epidemije koronavirusa te zbog nezadovoljstva stanjem u državi. U Beogradu i nizu drugih gradova ponovo su se okupili prosvjednici i pitanje je hoće li sve proteći mirno ili će se ponoviti sukobi građana i policije.


Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je na izvanrednoj konferenciji da je u Srbiji najgori dan što se tiče zaraze koronavirusom zbog čega je naglasila da neće prezati od restriktivnih mjera. Naglasila je da su prosvjedi za nju “samo okupljanje velikog broja ljudi, što predstavlja potpuno neprihvatljiv zdravstveni rizik i neodgovorno ponašanje”.


Oporbeni Savez za Srbiju (SZS) upozorio je u petak da na prosvjedima, koji u Beogradu i više gradova traju već tri dana, može doći do novih nemira u režiji vlasti, dok je ranije danas premijerka Ana Brnabić ocijenila da prosvjedi predstavljaju veliki epidemiološki rizik.
U nekoliko gradova Srbije i u petak navečer održavaju se antivladini prosvjedi, potaknuti prije tri dana epidemiološkom i političkom situacijom u zemlji, a ispred Skupštine Srbije su nešto poslije 21 sat počeli incidenti.


Večeras je i prosvjednika i policije manje nego prethodnih dana. Ispred zgrade srbijanskog parlamenta postavljena je metalna ograda, a nakon što je stotinjak agresivnih prosvjednika pokušalo ući u parlament, na platou ispred zgrade Skupštine raspoređene su postrojbe žandarmerije i policije.


Prosvjed je počeo mirno, uz blokadu prometa ka središtu grada, a nekoliko skupina agresivnih prosvjednika, od kojih neki s ‘fantomkama’ na licu, bili su vrlo agresivni i prema izvjestiteljima beogradskih medija i u naguravanju potisnuli novinare sa stubišta ispred Skupštine.


Prosvjednici su razbili prozore na zgradi parlamenta.


NOVO 23:37 – Nastao je stampedo. Pojedini demonstranti vade kocke iz pločnika s parkinga i njima gađaju policiju. Traje sukog prosvjednika i policije.


NOVO! 23:32 – Policija bacila suzavac na prosvjednike kod Narodne skupštine, ljudi su se razbježali.


Na policiju i Skupštinu lete baklje. Srušena je ograda, prosvjednici su policiju zasuli petardama i kamenjem.


Reuters


NOVO! 22:05 – Policiji je počelo pristizati pojačanje. Dio prosvjednika pokušava pobjeći policiji.


NOVO! 21:58 – Skup podsjeća na navijački skup. Neki od prosvjednika agresivni su prema svima, policiji, novinarima…


Policija pokušava podići ogradu koja ih dijeli od prosvjednika. Prosvjednici ih gađaju bocama s vodom. Policije je vrlo malo, oko tridesetak, i ne mogu odbiti prosvjednike sa stepenica. Policija do sada nije bacila suzavac.


Većina mirnih prosvjednika udaljila se s platoa na Trgu Nikole Pašića i krenula prema Pionirskom parku, javlja N1.


Reuters


NOVO! 21:40 – Oko Narodne skupštine čuju se petarde. Policija je zauzela položaj na stepenicama. Reporteri javljaju da ih nema dovoljno da potisnu prosvjednike koji su ih zasuli petardama, kamenjem itd.


NOVO! 21:33 – Prva eskalacija prosvjeda, prvi red prosvjednika se dosta približio ulazu u zgradu Skupštine. Pomakli su metalnu ogradu na vrh stepenica sada su mnogo bliže ulazu. Prema vratima Skupštine su bacane boce, topovski udari i pirotehnika, javlja N1.


NOVO! 21:12 – Ispred Skupštine došlo je do incidenta, sukobili su se demonstranti, jedan od njih je izbo nožem drugog demonstranta. Nakon što se vratio, prebacili su ga preko ograde gde je policija, tražeći da ga uhapse. Policija je priopćila kako je uhićen napadač (47) koji je ozlijedio tridesetdvogodišnjeg muškarca.


NOVO! 21:01 – Blokirana je autocesta Novi Sad – Zrenjanin. Policija ne dozvoljava demonstrantima da prođu do autoceste. Nekoliko stotina prosvjednika u Novome Sadu pokušalo je u petak predvečer blokirati autocestu Subotica-Beograd, ali ih je u tome spriječio kordon policije, dok istodobno raste broj zaraženih koronavirusom u Vojvodini, što je povod svakodnevnih prosvjeda.


Policija u Beogradu
Foto Reuters


Prosvjedi u Beogradu
Foto Reuters


Poslušnici režima


“Huligani predvođeni režimskim poslušnicima večeras planiraju nove napade na policiju i građane koji mirno prosvjeduju”, istaknuo je u priopćenju SZS.


U SZS-u navode kako svoje upozorenje o mogućnim nemirima na prosvjedima temelje na informacijama koje dobijaju od “čestitih policajaca”.


Poslije dvije prosvjedne večeri, tijekom kojih su se demonstranti žestoko sukubljavali s policijom, uz više od stotinjak ozlijeđenih na obje strane, u četvrtak navečer sudionici prosvjeda su sjedenjem na ulicama, pločnicima i trgovima, unatoč provokacijama ekstremnih skupina, izbjegli sukobe s policijom.


“Odgovornost za sve što se događa na ulicama Srbije je na Vučićevom režimu koji upravlja i huliganima i policijom. Dokaz za to je i sinoćno odsustvo uniformirane policije ispred Skupštine Srbije, koje je posljedica procjene da prosvjedi trebaju proći bez policijske brutalnosti dok je Vučić u Parizu, zbog čega je režim izdao nalog svojim huliganima da se odmore jedan dan”, istaknuo je u priopćenju oporbeni SZS.


Ozlijeđeni novinari


Prosvjedi u četvrtak ipak nisu prošli bez incidenata, a ozlijeđena su dvojica reportera portala nova.rs i Nova S, koji su nastojali snimiti pripadnike jedne skupine ekstremista u namjeri da isprovocira intervenciju policije kod Skupštine Srbije.


Prosvjedi su započeli kao iskazivanje nezadovoljstva političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji i nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog sata.


Od te mjere se zasad odustalo uz obrazloženje da se “epidemiološka situacija prati i analizira”.


Prema današnjim podacima od 15 sati, u Srbiji je za posljednja 24 sata umrlo 18 oboljelih od covida 19, a registrirano je  386 novozaraženih, dok je više od 3.800 pacijenata na bolničkom liječenju, a 130 oboljelih je na respiratorima.