Donald Trump ml.

Trumpov sin širio propagandu o opasnom lijeku za koronu, Twitter mu suspendirao račun

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Donald Trump ml. u ponedjeljak je postavio video u kojemu liječnici govore o uporabi lijeka hidroksiklorokinaTwitter je u utorak ograničila Donaldu Trumpu ml. sinu američkog predsjednika, pristup njegovu nalogu na toj društvenoj mreži nakon procjene da je svojom objavom narušio propise o suzbijanju dezinfomacija vezanih za bolest COVID-19.


Najstarijem sinu predsjednika Trumpa pristup njegovu nalogu na Twitteru ukinut je u trajanju od 12 sati nakon što je on na toj mreži u ponedjeljak postavio video u kojemu liječnici govore o uporabi lijeka hidroksiklorokina.


Taj su video uklonili i Facebook kao i Alphabet u vlasništvu YouTube-a nakon milijuna pregleda, a sve zbog kršenja pravila o zabrani širenja dezinformacija o koronavirusu.
I predsjednik Sjeinjenih Država Donald Trump preuzeo je u ponedjeljak objavu s poveznicom na sporni video uradak optužujući istodobno liječnika Anthonyja Faucija, vodećeg američkog infektologa, kao i pristalice Demokratske strane zbog osporavanja uporabe hidroksiklorokina u liječenju zaraženih koronavirusom.


Tweetovi koje je Trump podijelio s 84 milijuna onih koji ga slijede obrisani su s mreže.Fauci koji je na čelu Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) u utorak je kazao da “nikada i ni pod kojim okolnostima nije davao pogrešne upute američkoj javnosti”.


Američka Uprava za hranu i lijekove prošlog mjeseca povukla je ranije hitno izdanu suglasnost za uporabu hidroksiklorokina radi liječenja COVID-a 19 jer je nekoliko istraživanja potvrdilo dvojbe u njegovu učinkovitost.


O tom je lijeku Trump učestalo govorio tvrdeći kako ga je i sam koristio.


U spornom videu za koji je ocijenjeno da dezinformira javnost liječnici govore o koristi hidroksiklorokina za liječenje COVID-a 19 te dovode u pitanje potrebu nošenja maski radi suzbijanja epidemije.


Proteklih je mjeseci Twitter već poduzimao mjere zbog objava predsjednika Trumpa postavljajući uz njih upozorenja o kršenju postavljenih pravila i potrebi provjere činjenica koje je on navodio.