Nove nevolje

Trump na meti istrage njujorškog tužitelja, u pitanju su muljaže s osiguranjem i bankarstvom

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Okružni državni odvjetnik Cyrus Vance to je otkrio u ponedjeljak u podnescima sudu u kojima tvrdi da bi se Trumpovu računovodstvenu tvrtku trebalo prisiliti na suradnju subpoenomNjujorški tužitelj u ponedjeljak je, u pokušaju da dođe do financijskih podataka američkog predsjednika, objelodanio da istražuje Donalda Trumpa i njegovu tvrtku zbog moguće prijevare na području osiguranja i bankarstva što je mnogo širi razmjer istrage nego što je do sada bilo poznato.


Okružni državni odvjetnik Cyrus Vance to je otkrio u ponedjeljak u podnescima sudu u kojima tvrdi da bi se Trumpovu računovodstvenu tvrtku trebalo prisiliti na suradnju subpoenom – obvezujućim nalogom kojim se traže njegove godišnje porezne prijave.


Upitan o istrazi Trump je kazao kako vjeruje da je žrtva političkog “lova na vještice” što su “poslovi Demokrata” i što je počelo prije nego što je stupio na dužnost predsjednika.
Subpoena je izdana u okviru istrage koja se vodi pred velikom porotom i za koju se dosada vjerovalo da je usmjerena na isplate kojima se željelo ušutkati dvije žene koje tvrde da su imale afere s bivšim kraljem nekretnina.


Podnesak njujorškog tužitelja odgovor je na prošlotjedni pokušaj Trumpovih osobnih odvjetnika da blokiraju subpoenu tvrdeći da je “preširoka” i da nije podnesena u dobroj vjeri.


Vance je kazao kako se Trumpovi odvjetnici oslanjaju na pogrešnu pretpostavku da je predmet istrage samo novac za kupovanje šutnje.
Tužitelj je u podnesku ustvrdio da postoje nedemantirana novinska izvješća o mogućem opsežnom i dugotrajnom kriminalnom ponašanju Trumpove organizacije što predstavlja pravnu osnovu za subpoenu.


Početkom srpnja američki Vrhovni sud odbacio je Trumpovo pozivanje na predsjednički imunitet u kaznenim istragama otvarajući put da Vance dođe do traženih poreznih prijava.


Vrhovni sud nije naložio i predaju tih prijava njujorškom tužitelju i ostavio je Trumpu prostor za daljnju pravnu bitku protiv subpoene pred nižim sudovima.