Korona i diplomacija

Svjetski čelnici ove godine ne idu na Generalnu skupštinu UN-a. Slat će videe

Hina

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres / REUTERS

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres / REUTERS

New York je nedavno bio globalni epicentar virusaSvjetski čelnici poslati će videozapise umjesto da se fizički okupe u Ujedinjenim narodima u rujnu zbog pandemije koronavirusa, odlučila je Opća skupština u srijedu.


Godišnji sastanak na visokoj razini bio je oblikovan kao tjedan proslave 75. godišnjice toga svjetskog tijela, ali je generalni tajnik Antonio Guterres predložio u svibnju da čelnici pošalju video izjave zbog vjerojatnih problema s putovanjima, oko čega su se članice složile


“Svaka država članica, država promatračica i Europska unija mogu podnijeti unaprijed snimljenu izjavu svog šefa države, potpredsjednika, prestolonasljednika ili princezu, šefa vlade, ministra ili potpredsjednika, koja će se emitirati u dvorani Generalne Skupštine nakon uvoda predstavnika te zemlje koji je fizički prisutan “, navodi se u odluci.
Stotine događaja održava se i na marginama rasprave o UN-u, ali predsjednik Generalne skupštine Tijjani Muhammad-Bande ohrabrio je u pismu zemlje da “sve sporedne događaje premjeste na virtualne platforme kako bi ograničili broj ljudi u zgradi UN-a”.


New York je nedavno bio globalni epicentar virusa, koji se u Kini pojavio krajem prošle godine.