GLAS NARODA

Švicarci na referendumu odbacili ograničenja za dolazak migranata, glasali i o nabavi borbenih zrakoplova

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersZURICH – Švicarci su velikom većinom odbacili referendumom prijedlog desne Švicarske narodne stranke (SVP) za ukidanjem sporazuma o slobodnom kretanju ljudi s EU-om, pokazuje projekcija televizije SRF objavljena u nedjelju.


Birači su odlučivali i o još nekoliko pitanja. Čini se da su poduprli rodiljni dopust za očeve i odbacili prijedlog da se olakša lov na zaštićene vrste poput vukova. Također su glasali o nabavi novih borbenih zrakoplova.


Službeni rezultati očekuju se kasnije u nedjelju.
SVP, stranka s najviše zastupnika u parlamentu, sazvala je referendum o ukidanju sporazuma o slobodi kretanja osoba s EU-om.


Referendum se smatra važnim testom o stavovima prema strancima koji čine četvrtinu švicarskog stanovništva.


Djelomični rezultati referenduma pokazuju da je za inicijativu SVP-a glasalo 37 posto, a protiv 63 posto Švicaraca.


SVP želi da Švicarska ima kontrolu nad migracijama, a argumenti koje koristi slični su argumentima zagovornika brexita za vrijeme kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU-a.


Predstavili su sliku budućnosti u kojoj mladi stranci mijenjaju stare Švicarce, nekretnine postaju skuplje, gradi se ilegalno, a škole i javni prijevoz prenapučeni su.


Protivnici su isticali da bi plan oštetio tvrtke kojima su potrebni kvalificirani radnici, a izlazak iz sporazuma otežalo bi švicarski pristup jedinstvenom tržištu EU-a.


Da je referendum prošao vlada bi morala poništiti sporazum s EU-om, ako pregovorima sporazum ne bi bio dobrovoljno ukinut.


Ukidanje slobode kretanja poništilo bi i druge bilateralne dogovore o kopnenom i zračnom prijevozu, nabavi, tehničkim barijerama trgovini te o istraživanju.


Oko 68 posto od 2, 1 milijuna stranaca, koji su živjeli u Švicarskoj 2019., činili su građani EU-a, Islanda, Norveške i Lihtenštajna.


Island, Norveška, Lihtenštajn i Švicarska čine Europsku trgovinsku slobodnu zonu (EFTA), čije članice, iako nisu u EU-u, jesu dio jedinstvenog europskog jedinstvenog tržišta i Schengena.


Više od 450 tisuća Švicaraca živi u EU-u.


Nakon što se potvrde rezultati referenduma, švicarska vlada, u kojoj je i SVP, može se okrenuti najvećem vanjskopolitičkom problemu – sporazumu s kojim bi se učvrstile veze s EU-om, a za koji kritičari smatraju da dokida previše švicarskog suvereniteta.