Studija

U Indiji su djeca do 14 godina “super širitelji”, proširili su zarazu po cijeloj zemlji

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Omanja skupina s 8 posto zaraženih prouzročila je 60 posto novih slučajevaOsam posto zaraženih koronavirusom u Indiji odgovorno je za gotovo dvije trećine infekcija u zemlji, što govori o opasnosti “super širitelja”, ocijenili su u četvrtak znanstvenici u studiji.


Studija, objavljena u američkom znanstvenom časopisu Science, pokazuje i da su djeca do 14 godina, čini se, najveći širitelji virusa.


Indija, koja ima 1,3 milijarde stanovnika, prijavila je dosad 6,3 milijuna zaraženih – odmah poslije Sjedinjenih Država koje su na svjetskom vrhu po broju slučajeva – i više od 98.000 umrlih od bolesti covida-19.
Ramanan Laxminarayan, glavni istraživač koji je radio na studiji, rekao je da je njegov tim otkrio da 70 posto zaraženih nisu nikome prenijeli bolest.


Omanja skupina s 8 posto zaraženih prouzročila je 60 posto novih slučajeva.


Istraživači su u kolovozu proučavali načine prijenosa među više od pola milijuna kontakata koji su bili izloženi gotovo 85.000 potvrđenih slučajeva u Andra Pradeshu i Tamil Naduu, državama na jugu Indije, gdje živi 118 milijuna ljudi.


“Rezultati pokazuju da svako popuštanje mjera mora voditi računa o tome da svi ljudi ne prenose (virus) na isti način i da su djeca možda važna u lancu prenošenja”, rekao je Laxminarayan za AFP odgovarajući na pitanja elektroničkom poštom.


U studiji je sudjelovalo više desetaka tisuća medicinskih radnika koji su pratili kontakte u zadnjih šest mjeseci, dodao je Laxminarayan, ravnatelj Centra za dinamiku bolesti, gospodarstvo i politiku u Washingtonu.


Koronavirus je prvo pogodio velika gradska središta u Indiji, među kojima prijestolnicu New Delhi i financijsko središte Bombay. No kasnije se proširio i na seoska područja, gdje je zdravstveni sustav slabiji.


Vlada je u ožujku bila uvela strogu karantenu na državnoj razini, ali je početkom lipnja popustila restrikcije ne bi li potaknula gospodarsku djelatnost.