Ministar sigurnosti

Službeni podaci o broju migranata u BiH: Ako je ovo točno, u Hrvatsku je uspjelo ući osam tisuća ljudi

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Mektić je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci ustvrdio da je stanje ilegalnih migracija ipak pod punim nadzorom, a smanjenje priljeva migranata rezultat je pojačane kontrole granice jer je u Srbiji koncentrirano na tisuće onih kojima je cilj putovati na Zapad preko BiH.SARAJEVO/BANJA LUKA – U Bosni i Hercegovini trenutačno boravi između 2000 i 2300 ilegalnih migranata što je znatno smanjenje u odnosu na srpanj, izjavio je u petak ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.


Prema podacima bosanskohercegovačkih policijskih agencija od početka godine do 15. kolovoza u BiH je ušlo oko 10.800 ilegalnih migranata.


Mektić je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci ustvrdio da je stanje ilegalnih migracija ipak pod punim nadzorom, a smanjenje priljeva migranata rezultat je pojačane kontrole granice jer je u Srbiji koncentrirano na tisuće onih kojima je cilj putovati na Zapad preko BiH.
“Mi ove migracije stavljamo pod nadzor i sigurno njima upravljamo”, kazao je Mektić.


Potvrdio je da će migranti ubuduće biti smještani u centre koji će biti uspostavljeni u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu te istaknuo da je to pitanje konačno riješeno.


Hrvatska policija nije dala potpune podatke kada je izvijestila o 2500 migranata koji su od početka godine otkriveni pri pokušaju ulaska u BiH, istaknuo je Mektić.


Njegova je neizravna tvrdnja koja proistječe iz predstavljenih brojki kako je u Hrvatsku praktično uspjelo ući do osam tisuća ilegalnih migranata.


“Ili ih (hrvatska policija) nisu otkrili ili nisu dali točne podatke”, ustvrdio je Mektić.


Policija u BiH poduzima intenzivne provjere kako bi otkrila one među ilegalnim migrantima koji su umiješani u kriminalne aktivnosti, a dio tih mjera bila je i policijska racija provedena u četvrtak na području Biaća kada su uhićene dvije osobe umiješane u razbojništva i krijumčarenje drogom, istaknuo je Mektić.


Kazao je da je do sada uhićeno više od trideset osoba za koje je istragama utvrđeno da su krijumčarili migrante preko teritorija BiH.