Koronavirus

Rekordan broj novozaraženih u Poljskoj, u BiH 377 novih slučajeva

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Sa zaraženima u utorak ukupno je, od izbijanja pandemije u Poljskoj, potvrđeno 48.149 slučajeva, dok je umrlo 1.738 osoba.U Poljskoj je zabilježeno 680 novih slučajeva zaraze koronavirusom u utorak, što je rekordan broj zaraženih u jednom danu, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.


Prethodno je najveći broj dnevno zaraženih zabilježen u subotu, kada je potvrđeno 658 novih slučajeva.


Sa zaraženima u utorak ukupno je, od izbijanja pandemije u Poljskoj, potvrđeno 48.149 slučajeva, dok je umrlo 1.738 osoba.
Virus se širi i među poljskim parlamentarcima.


Do sada je koronavirus potvrđen kod tri senatora, a provedena su dodatna testiranja.


Predstojeća zasjedanja Sejma i Senata otkazana su.


Međutim, po planiranom će se održati inauguracija predsjednik Andrzeja Dude u utorak u Narodnoj skupštini, uz zaštitne mjere.


U BiH u utorak 377 novozaraženih koronavirusom


U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno 377 novih slučajeva zaraze koronavirusom a širenje infekcije najveće je na području Sarajeva koje bilježi troznamenkasti broj novozaraženih u posljednja 24 sata.


Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH izvjestili su kako je u tom entitetu testirano 974 uzorka od kojih je 301 bio pozitivan na virus SARS-CoV-2.


U Republici Srpskoj testirali su 506 uzoraka a zaraza je potvrđena u 76 slučajeva. Prijavljen je i jedan smrtni slučaj a preminuo je muškarac iz Višegrada.


Dostupni pokazatelji govore kako je samo u Sarajevu od ponedjeljka potvrđeno 167 novih slučajeva zaraze a preminuo je jedan 37-godišnji muškarac.


Zbog stalnog rasta broja zaraženih krizni stožer Federacije BiH u utorak je ponovno pozvao građane da se pridržavaju mjera zaštite a posebice obveze nošenja maski gdje god nije moguće osigurati potrebnu fizičku udaljenost od drugih osoba.


U ovom je entitetu na snazi odluka kojom je u zatvorenom prostoru dopušteno okupljanje najviše 50 osoba a na otvorenome do 100.