Ovaj je profesor iz Kenije proglašen najboljim na svijetu. Većinu svoje plaće daje siromašnim učenicima

Hina

Screenshot YouTube

Screenshot YouTube

»Ovdje sam isključivo zbog uspjeha mojih učenika«, rekao je Tabichi primajući nagradu. »Ova nagrada im pruža priliku. Ona poručuje svijetu da mogu sve«Kenijski profesor nagrađen je za svoj predani rad i izabran za najboljeg u svijetu, a nagrada vrijedna milijun dolara uručena mu je u nedjelju u Dubaju, priopćili su organizatori.


Profesor matematike i fizike Peter Tabichi bio je među desetero finalista iz različitih zemalja svijeta koji su izabrani za to, peto po redu godišnje međunarodno natjecanje kojemu je cilj valorizirati profesorsko zanimanje.


Svečanost je ove godine vodio australski glumac Hugh Jackman.


»Ovdje sam isključivo zbog uspjeha mojih učenika«, rekao je Tabichi primajući nagradu. »Ova nagrada im pruža priliku. Ona poručuje svijetu da mogu sve«.Kenijski profesor kojemu je 36 godina, 80 posto plaće daje najsiromašnijim učenicima škole u selu Pwani koji si inače ne bi mogli priuštiti školske uniforme i knjige.

»Zahvaljujući njegovoj predanosti, radu i vjeri u nadarenost njegovih učenika, njegova je škola, u zabitnom području i bez financijskih sredstava, osvojila nagradu za najbolju školu na međunarodnom natjecanju«, stoji u obrazloženju nagrade.


Organizator natjecanja je zaklada Varkey, sa sjedištem u Dubaju.


Osnivač zaklade je obitelj Varkey, Indijci koji su u 1950-im doselili u Ujedinjene Arapske Emirate, tada britanski protektorat.