NOVI LOCKDOWN?

Od danas više od 28 milijuna Engleza živi pod strogim ograničenjima: Zabranjena obiteljska okupljanja i druženja s prijateljima

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Mjere su još oštrije u sjeverozapadnoj regiji Lancashire, koja je druga, nakon Liverpoola svrstana u "vrlo visoku" razinu izvanrednih mjera zbog iznimno velike prevalencije novog koronavirusaLONDON – Više od polovine stanovništva Engleske ili oko 28 milijuna ljudi od subote živi pod novim ograničenjima čija je svrha suzbiti daljnje širenje koronavirusa.


Obiteljska okupljanja i druženja s prijateljima iz drugih kućanstava zabranjena su u zatvorenim prostorima u području Londona i ostalim dijelovima Engleske u kojima živi ukupno 11 milijuna ljudi.


Glavni britanski grad i spomenuta područja tako se priključuju ostalim regijama u kojima su otprije na snazi iste vrste ograničenja, nakon što su ih vlasti svrstale u “visoku”, drugu razinu izvanrednih mjera od ukupno tri.
Mjere su još oštrije u sjeverozapadnoj regiji Lancashire, koja je druga, nakon Liverpoola svrstana u “vrlo visoku” razinu izvanrednih mjera zbog iznimno velike prevalencije novog koronavirusa.


Pubovi u kojima se ne poslužuje hrana ondje su zatvoreni od subote, a privatna okupljanja značajno su ograničena, što znači da se članovi različitih kućanstava ne mogu sastajati ni u zatvorenim prostorima ni na otvorenom, s izuzetkom parkova ili plaža.


Diljem Engleske otprije su zabranjena okupljanja više od šest osoba na jednome mjestu, a pubovi i restorani moraju se zatvoriti u 22 sata.


Sjeverozapadno područje Velikog Manchestera moglo bi se uvrstiti u višu razinu na skali izvanrednog stanja, osobito nakon što je premijer Boris Johnson u petak zaprijetio lokalnim vlastima da će pooštriti dosadašnja ograničenja.


Veliki Manchester je veće gradsko područje u sjeverozapadnoj Engleskoj, s populacijom od oko 2,8 milijuna stanovnika, koje uključuje desetak gradskih vijeća.


Ujedinjeno Kraljevstvo, u kojemu je od posljedica pandemije dosad umrlo 43.400 osoba, poput ostatka Europe suočava se s drugim valom zaraze s ukupno gotovo 690.000 pozitivnih slučajeva.


Dajući prednost lokalnoj strategiji, Johnson zasad isključuje novi lockdown, koji bi mogao imati katastrofalne ekonomske posljedice, premda su njegovo uvođenje predložili znanstveni savjetnici, a traži ga i laburistička oporba.


U Sjevernoj Irskoj (1,9 milijuna stanovnika), koja poput ostalih pokrajina sama kreira odgovor na zdravstvenu krizu, u petak su pubovi i restorani zatvoreni na mjesec dana, a školski su praznici produljeni na dva tjedna.


Od petka navečer u Walesu je svim osobama koje stižu iz ostalih područja zemlje s velikom prevalencijom virusa ulazak zabranjen.