Neobična situacija

Novi Zeland jako želi protjerati ruske špijune. Ima samo jedan mali problem

Hina

Jacinda Ardern, Foto: REUTERS

Jacinda Ardern, Foto: REUTERS

Novi Zeland je bivša britanska kolonija i saveznik London te je željna iskazati potporu Velikoj Britaniji.Novi Zeland ustvrdio je u utorak da bi drage volje protjerao ruske špijune u znak odmazde za trovanje bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, ali nevolja leži u tome što ne može pronaći nijednog takvog.


»Provjerili smo u Novom Zelandu. Nemamo neprijavljenih ruskih tajnih agenata. Da ih imamo, protjerali bismo ih«, izjavila je za javni radio premijerka Jacinda Ardern.


Ukupno je 16 zemalja Europske unije, uz Ukrajinu, Kanadu, Norvešku, Sjedinjene Države, objavilo izgon više od stotinu ruskih diplomata zbog trovanja špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri, za što Moskva niječe odgovornost.
Novi Zeland je bivša britanska kolonija i saveznik London te je željna iskazati potporu Velikoj Britaniji.


Ardern je rekla da će njezina vlada »nastaviti procjenjivati mjere koje bi mogla poduzeti i tako podržati međunarodnu zajednicu nakon napada u Salisburyju.


Novi Zeland pripada vrlo zatvorenom klubu »Pet očiju«, savezu u čijem su središtu Sjedinjene Države i uz njih još Velika Britanija, Kanada i Australija.