RIZIK PUTOVANJA

Norveška ostavila Hrvatsku na “crvenoj” listi: Tko ipak otputuje mora 10 dana u karantenu

P. N.

Zemlje na koje se karantena ne odnosi su: Irska, Velika Britanija, Finska, manji dijelovi Danske i Švedske, Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija, Mađarska, Slovačka i Grčka

Vlada Norveške od subote pooštrava režim putovanja iz Poljske, Nizozemske, Malte, Cipra i Islanda, Farskih Otoka i najvećeg dijela pokrajina u Švedskoj i u Danskoj. Naša zemlja u crvenom je bila i ostala, a objašnjenje vlade je nedvosmisleno, javlja N1.
“Posljednjih tjedana broj zaraza se opet povećava i virus možemo kontrolirati samo svi zajedno. Svatko si mora osvijestiti svoju odgovornost po društvo u trenutku u kojem se nalazimo. Sada smo na prekretnici”, prenijeli su mediji izjavu norveške premijerke Erne Solberg.


Istog dana, u srijedu, norveško ministarstvo vanjskih poslova objavilo je promjene u režimu primjene karantene zbog covida-19 na putnike koji se vraćaju iz inozemstva. Vladine stranice pritom se referiraju na najnoviju objavu Norveškog instituta za javno zdravstvo.


Tamo je prikazana i karta Europe, te se novosti odnose na niz članica EU-a koje su sada označene crvenom bojom, što znači da se građanima Norveške ne savjetuje putovanje u te zemlje. Putovanje u te zemlje ne zabranjuje se, ali po povratku moraju u 10-dnevnu karantenu.
Jedna od tih zemalja je i Hrvatska.


Zemlje na koje se karantena ne odnosi su: Irska, Velika Britanija, Finska, manji dijelovi Danske i Švedske, Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija, Mađarska, Slovačka i Grčka.


Sve preostale bivše jugoslavenske republike odnosno pokrajine plus Albanija u statusu su “trećih zemalja”, što znači da su izvan i EU-a i schengenskog prostora, pa se na njih odnose dodatne odgovarajuće restrikcije.