UTRKA ZNANSTVENIKA

Njemački ministar zdravstva očekuje cjepivo već ove jeseni: “Ovo je rekord u ljudskoj povijesti”

Hina

foto: REUTERS/Dado Ruvic/

foto: REUTERS/Dado Ruvic/

"Imamo mnoge naznake o uspješnim ispitivanjima i testiranjima i zato sam optimističan i vjerujem da ćemo u sljedećim mjesecima, pri čemu se ne želim koncentrirati na neki određeni mjesec, ali svakako sljedeće godine imati cjepivo na raspolaganju", rekao je Jens SpahnBERLIN – Njemački ministar zdravstva Jens Spahn očekuje da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo u nadolazećem razdoblju biti u primjeni, možda već “u sljedećim mjesecima”.


“Mi ćemo tako brzo dobiti cjepivo kao još nikad u ljudskoj povijesti jer svi djelujemo i radimo zajednički na istom cilju”, rekao je Jens Spahn u razgovoru za javni servis ZDF u četvrtak ujutro.


On je rekao kako računa s cjepivom u nadolazećem razdoblju.
“Imamo mnoge naznake o uspješnim ispitivanjima i testiranjima i zato sam optimističan i vjerujem da ćemo u sljedećim mjesecima, pri čemu se ne želim koncentrirati na neki određeni mjesec, ali svakako sljedeće godine imati cjepivo na raspolaganju”, rekao je Spahn za jutarnji program ZDF-a.


Državni epidemiološki institut Robert Koch najavio je u utorak navečer da bi cjepivo moglo biti spremno već ove jeseni ali je kasnije ta vijest povučena.


Spahn je rekao kako je problem s vijestima da Rusija ima cjepivo u tomu što nema dovoljno pristupačnih podataka o testiranjima.


Ministrica znanosti Anja Karliczek je prije nekoliko dana izjavila kako je “malo vjerojatno” da će se cjepivo naći u širokoj primjeni prije sredine sljedeće godine.