Beograd, Niš, Novi Sad

NEZADOVOLJSTVO RASTE Prosvjedi u gradovima širom Srbije

Hina

Prosvjed u Beogradu / Reuters

Prosvjed u Beogradu / Reuters

"Ovo večeras je čisti građanski prosvjed“, rekao je glumac Sergej Trifunović, koji je tijekom prosvjeda u srijedu navečer ozlijeđen u napadu, kako je ocijenio, "ubačenih državnih elementa“BEOGRAD U više srbijanskih gradova, među kojima u Beogradu, u četvrtak je u tijeku mirni prosvjed, a nekoliko tisuća ljudi, uglavnom mlađih, sjedi na cestama i pločnicima u glavnom gradu, kao i u Nišu i Novom Sadu.


Riječ je o prosvjedu protiv strogih mjera koje srbijanska vlast nameće uslijed pandemije koronavirusa.


Prosvjed u Beogradu / Reuters

Prosvjed u Beogradu / Reuters


 
“Ovo večeras je čisti građanski prosvjed“, rekao je glumac Sergej Trifunović, koji je tijekom prosvjeda u srijedu navečer ozlijeđen u napadu, kako je ocijenio, “ubačenih državnih elementa“.


Trifunović je u razgovoru s reporterom N1 rekao kako “za sada nema desničara, Levijatana i drugih ‘državnih elemenata’ “, za koje smatra da su ekstremisti ubačeni kako bi isprovocirali sukobe policije s građanima.


Prosvjednici u Beogradu sjede ispred Skupštine Srbije, dok na stubištu iza te institucije sjedi i pedesetak policajaca sa štitovima i kacigama.


U prosvjedu sudjeluje i nekoliko vođa oporbenih stranaka, ali oni inzistiraju da na ulici nisu kao oporba već dio “demokratskog pokreta”.


Prosvjed u Beogradu / Reuters

Prosvjed u Beogradu / Reuters


Ispred Skupštine se i večeras okupilo nekoliko manjih skupina koje pokušavaju isprovocirati većinu da ustanu sa ceste, a s druge strane skupina studenata reagira porukama “Sjedi, ne nasjedaj”.


Prosvjednici su sjedeći na cesti zaustavili promet ispred zgrade srbijanske skupštine, a prosvjedi se na isti način – sjedenjem – odvijaju i u Nišu, Novom Sadu, Čačku i drugim gradovima.