TAJNA S ISTOKA

Najbolji u borbi s koronom: U zemlji s 24 milijuna stanovnika, virusom ih je zaraženo samo 467

Ervin Pavleković

Tajvan je najbolje riješio situaciju s virusom, bolje i od Južne Koreje koju svi ističu kao primjer. No nije dio WHO-a, pa se ta zemlja uopće ne spominje, ali je zato neupitna dobra organizacija, sistematičnost te ažurnost u slučaju koronavirusa, objašnjavaju naši sugovorniciOd početka godine pa sve do sad, koronavirus je pogodio gotovo cijeli svijet, stoga i govorimo o pandemijskome razmjeru ovoga još uvijek prisutnog virusa. Kako je poznato, virus se proširio iz kineskog grada Wuhana na ostatak svijeta. Najpogođenija zemlja na samome početku bila je Italija, zatim Španjolska, da bi SAD kasnije preuzeo vodstvo u broju zaraženih – ukupnom broju te broju zaraženih na dnevnoj razini.


Iako je još uvijek službeno dio Kine, Tajvan još od 1949. zapravo funkcionira kao neovisna država pod imenom Republika Kina. Još od tada, Tajvan stremi k svojem cilju – službenoj neovisnosti. Takvo što uzrok je raznih nesuglasica i povećanih tenzija na sjeveru Azije.


Kad uopće govorimo o Kini i Tajvanu, treba reći da postoje razlike između tih dviju zemalja, od samog uređenja, pa sve do zdravstvenog sustava. Tajvan, primjerice, nije dio Svjetske zdravstvene organizacije, dok Kina je. Upravo zato, odlučili smo provjeriti kakvo je trenutačno stanje s koronavirusom u toj zemlji koja nije na popisu članica Svjetske zdravstvene organizacije; koje su trenutačne epidemiološke mjere te kako se zemlja uopće nosila s virusom na samome početku ove pandemije.

Naši sugovornici, Ante Kesić i Dražen Džambo, Hrvati su koji žive i rade na Tajvanu već više godina. Obojica nam kažu kako je situacija s virusom na Tajvanu pod kontrolom, a bila je pod kontrolom i na samome početku pandemije. Mjesta za paniku nema, kako nam oni kažu.


Centar za pandemiju


Ante Kesić već gotovo četiri godine živi u gradu Taichung, a radi u vrtiću gdje predaje engleski jezik. Radeći u Irskoj, upoznao je Tajvanku te se s njome odselio na Tajvan. Kako kaže, Tajvan mu se sviđa, liberalna je zemlja te ima dobar zdravstveni sustav koji je iznimno dobro reagirao na pojavu virusa.


– Bilo bi za očekivati da zemlja koja nije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ne stoji dobro s brojem zaraženih koronavirusom, no to je upravo suprotno. U zemlji s gotovo 24 milijuna stanovnika trenutačan broj zaraženih je 467, a to se odnosi na period od početka, odnosno pojave virusa, pa sve do danas. Taj podatak govori dovoljno o spremnosti Tajvana za nošenje s epidemijskom situacijom. Podsjetimo samo da je Tajvan još uvijek službeno dio Kine i geografski vrlo blizu, a iz Kine, tj. Wuhana, se virus i proširio, kaže nam Ante podrijetlom iz Splita.


Dražen Džambo


S obzirom na već javno poznatu činjenicu da Kina nije pravodobno reagirala kad se pojavio virus i nije upozorila ostatak svijeta i WHO, Tajvanci su mogli naslutiti da se nešto zbiva te su se na vrijeme pripremili za moguću pandemiju. Točnije, mogli su pročitati određene napise o pojavi nekog respiratornog virusa na azijskim društvenim platformama kao što su Line i WeChat, rekao nam je Ante. Spomenuo je i da su baš zato Tajvanci prvo blokirali letove iz žarišta, Wuhana, pa zatim i iz cijele Kine te su unaprijed odredili sve protupandemijske mjere, uključujući obavezne higijenske mjere, individualne, no i one koje uključuju dezinfekciju javnih površina.


Nadodao je i da su se maske nosile svuda, javni prijevoz dezinficirao se tri puta na dan, dezinficirali su se i liftovi zgrada te ostali javni prostori i površine koji su potencijalno mjesto zadržavanja virusa. Tajvan se uspješno nosi s virusom, a razlog tome je i njihovo iskustvo sa SARSOM 2002. i 2003. godine, nakon čega su ulagali značajna sredstva u zdravstvo te i osnovali centar za pandemijske situacije, pojasnio je Ante.


Nošenje maski


Naš drugi sugovornik, Dražen, živi i radi u glavnome gradu Taipeiju, a zastupnik je za jednu kompaniju koja se bavi nabavom radne opreme i strojeva. Kako kaže, zadnja službena brojka zaraženih virusom je točno 467, što je malo s obzirom na populaciju Tajvana.


»Trostruki stimulus«

Tajvan provodi politiku održavanja ekonomske potrošnje, a u srpnju ove godine pojavio se tzv. »trostruki stimulus« kojim država potiče ekonomsku aktivnost građana. Takav princip poticanja ekonomske održivosti temelji se na korištenju kupona koji sadrže određen iznos. U pošti se primjerice mogu dobiti kuponi koji se mogu iskoristiti u većini trgovina i restorana koji su u gubicima zbog situacije s virusom. Država potiče i lokalni turizam subvencioniranjem odmora Tajvanaca u zemlji.

Iako su dugo slavili period od 100 dana bez ijednog novog slučaja zaraze, to se promijenilo nedavno kad se pojavilo 10 novih slučajeva zaraze, no radi se o vanjskim slučajevima koji su donijeli virus s Filipina, nakon otvaranja tajvanskih granica. Ti slučajevi odmah su primijećeni i izolirani, a takav sustav brzog reagiranja prisutan je cijelo vrijeme, ističe Dražen.


– Tajvan ima razrađen sustav reagiranja, na početku zaraze svuda se mjerila temperatura, dezinficiralo se, a osobe kod kojih su primijećeni neki simptomi, odmah su posebnim taksijem prevezene kući u izolaciju. Osim taksija, te osobe dobile su i »službeni epidemiološki« mobitel koji nisu smjele ugasiti. Mjere za kršenje samoizolacije zaista su visoke i iznose milijun tajvanskih dolara, što je oko 33.000 američkih dolara.


Kršenje se odnosi na izlazak iz kuće, no puno veći iznos plaća se izađe li osoba sa simptomima iz kuće i uđe u javni prijevoz ili neki zatvoreni javni prostor, kazuje nam Dražen.
Kako pojašnjava, na početku su se maske morale nositi u javnome prijevozu, no te obaveze više nema. Jedino je obavezno nošenje maske prilikom ulaska na željezničku stanicu. U svakom slučaju, potrebna je fizička udaljenost, a ako je ona moguća, maska nije nužna.


Ante Kesić


Sredstva za dezinfekciju su posvuda, a na nekim mjestima još uvijek se mjeri i temperatura. Što se maski tiče, Dražen naglašava kako one nisu problem, jer Tajvan, kao i većina azijskih zemalja, ima kulturu nošenja maski neovisno o bilo kakvoj pandemiji. Kultura je to nošenja koja podrazumijeva stavljanje zaštitne maske u slučaju prehlade, gripe ili nekakve druge bolesti, čime se štiti ostale od mogućnosti zaraze.


– Kultura nošenja maski pokazala se učinkovitom. Tajvan je sistematičan, a ljudi su poslušni. Iako nama ponekad ta sistematičnost smeta, nekad je dobra stvar, posebice u ovakvim slučajevima gdje se takvo što pokazalo kao vrlo učinkovita metoda koju bi trebale usvojiti i neazijske zemlje, napominje Dražen.


Nošenje maski


Oba sugovornika istaknula su tajvansku promišljenu prodaju maski za lice koja nije dopuštala neograničenu kupnju, već je postojao određen limit. Za kupnju maski u jeku virusa čekalo se u redovima, uz održavanje fizičke udaljenosti. Kasnije je kupnja bila moguća i u online obliku, uz korištenje čipirane zdravstvene kartice koja sadrži podatke o kupnji te cijelu povijest bolesti.


Takva organizacija i promišljenost u vrijeme pandemije omogućila je Tajvanu višak maski koje su kasnije mogli donirati i slati u dijelove svijeta jače pogođene virusom. Dražen je mišljenja da je Tajvan najbolje riješio situaciju s virusom, bolje i od Južne Koreje koju svi ističu kao primjer, no Tajvan nije dio WHO-a, pa se ta zemlja uopće ne spominje, ali je zato neupitna tajvanska dobra organizacija, sistematičnost te ažurnost u slučaju koronavirusa, objašnjava Dražen.


Promišljena prodaja maski

Na početku pandemije, moglo se kupiti 7 maski na tjednoj bazi, a za djecu nešto više. Trenutačno pravilo za kupnju maski dopušta kupnju 9 maski po danu. Cijene maski sada su iste kao i na početku pandemije. Kupnja maski te druge zdravstvene informacije određenog pacijenta zabilježene su u e-obliku na čipiranoj zdravstvenoj kartici.

Osim Hrvata koji žive na Tajvanu, o COVID-19 situaciji odlučili smo priupitati i osobu s tajvanskim državljanstvom, ne bismo li imali potpun dojam o situaciji ondje. Imali smo prilike stupiti u kontakt s ljubaznom Tajvankom, 29-godišnjom Zi Shin Li koja se nakon završetka britanskog studija vratila na rodni Tajvan. Telefonskim pozivom, u veselom tonu, zatekli smo Shin Li na putu kući, ravno s yoge. Kako kaže, na satu yoge nisu nosili maske, no bili su udaljeni jedni od drugih što i nije novost kod pilatesa, yoge i sličnih satova, kako kaže.


– Cijenim napore tajvanske vlade i brigu za građane, stoga trenutačno, no i cijelo vrijeme, mogu zapravo uživati u normalnome životu. Trenutačno se osjećam sigurno, sigurnije nego prije, no ni ranije nisam bila zabrinuta jer u potpunosti vjerujem nadležnima te spremnosti Tajvana da kontrolira virus.


U slučaju da broj zaraženih naglo skoči, vlasti znaju što trebaju napraviti i kako reagirati, onako kako su to i radili sa SARS-om, no uz, dakako, sadašnju bolju organizaciju i potpunu spremnost, tvrdi Tajvanka Shin Li.
Onima koji su i dalje zabrinuti, bilo da se nalaze na Tajvanu ili u ostatku svijeta, Shin Li preporučuje nošenje maski i praćenje epidemioloških uputa nadležnih te poštovanje izrečenih mjera.