Odbijenica UN-u

Marakeški sporazum danas je odlučila odbaciti i Australija: ‘To bi ohrabrilo ilegalan ulazak u našu zemlju’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Kritičari Marakeškog kompakta tvrde da taj neobvezujući sporazum proglašava ekonomsku migraciju ljudskim pravom, dok zagovornici tvrde da će on popraviti međunarodno upravljanje migrantskim valovima i ojačati zaštitu ljudskih pravaAustralija je u srijedu postala posljednja u nizu zemalja koje su odbacile UN-ov globalni sporazum o migracijama, uz tvrdnje njezinih ministara da on nije u nacionalnom interesu.


Globalni kompakt o migracijama, koji bi trebao biti potpisan sljedećeg mjeseca na UN-ovu summitu u Marakešu, »ohrabrio bi ilegalni ulazak u Australiju«, navodi se u izjavi koju su potpisali australski premijer Scott Morrison, ministar unutarnjih poslova Peter Dutton i ministrica vanjskih poslova Marise Payne.


U izjavi se nadalje navodi kako kompakt »ne uspijeva na odgovarajući način razlikovati ljude koji ulaze u Australiju ilegalno i one koji to čine legalno«.
UN-ov sporazum o izbjeglicama postao je kontroverzan u mnogim zapadnim zemljama, osobito u onima na čijem su čelu konzervativne vlade. Svoje protivljenje kompaktu izrazili su Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Izrael i Sjedinjene Države.


Kritičari Marakeškog kompakta tvrde da taj neobvezujući sporazum proglašava ekonomsku migraciju ljudskim pravom, dok zagovornici tvrde da će on popraviti međunarodno upravljanje migrantskim valovima i ojačati zaštitu ljudskih prava.