Covid-19 u SAD-u

Koronavirus u američkim centrima za imigrante: Zaraženo gotovo tisuću zaposlenika i tri tisuće imigranata

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Američki zastupnici izrazili su zabrinutost zbog širenja virusa unutar gotovo 70 centara širom zemlje.NEW YORK – Više od 880 zaposlenika privatnih kompanija koje po ugovoru s američkim vlastima vode pritvorske imigracijske centre pozitivno je na koronavirus, rekli su predstavnici kompanija jučer na kongresnom saslušanju.


Čelnici četiriju kompanija – CoreCivic, The GEO Group, Management & Training Corporation (MTC) i LaSalle Corrections – koji upravljaju centrima s imigrantima po ugovoru s američkom imigracijskom i graničnom službom (ICE), govorili su o zarazama među svojim zaposlenicima pred američkim zastupnicima.


Američki zastupnici izrazili su zabrinutost zbog širenja virusa unutar gotovo 70 centara širom zemlje. Više od tri tisuće imigranata koji se nalaze u pritvoru ICE-a pozitivno je na koronavirus, a neki od njih su se oporavili ili su pušteni. Dvoje je umrlo od covida-19.


Manjak zaštitne opreme
Čelnica Odbora za domovinsku sigurnost Kathleen Rice, demokratkinja iz New Yorka, rekla je da izvješća zaposlenika govore o manjku osobne zaštitne opreme, neodgovarajuće zdravstvene skrbi i manjku testiranja.


CoreCivic je rekao da je oko 500 od njihovih gotovo 14.000 zaposlenika pozitivno, Geo Group govori o 167 zaraženih od 3700 zaposlenika, LaSalle ih ima 144 a MTC 73.


ICE nije komentirao brojke niti optužbe koje su se čule na saslušanju.


Uhićenja u padu


Trenutno se u pritvoru ICE-a nalazi oko 22.580 ljudi, što je veliki pad s oko 50.000 koliko ih je bilo prosječno tijekom 2019.


Uhićenja na američko-meksičkoj granici zadnjih mjeseci su u padu, a sudovi su naredili puštanje dijela imigranata, navodeći strah od širenja koronavirusa.