Covid-19

Koronavirus, najnovije brojke: U svijetu je više od 18 milijuna zaraženih

Hina

REUTERS

REUTERS

Novi izvori zaraze bilježe se u zemljama koje su u ranijoj fazi uspjele staviti zarazu pod kontrolu te su sada brojne vlade primorane ponovo uvesti mjere karantene, usprkos bojaznima od daljnjeg gospodarskog urušavanja.Broj oboljelih od koronavirusa u svijetu premašio je u ponedjeljak 18 milijuna, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da će se posljedice pandemije osjećati još desetljećima.


Virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest covid-19 je od prve zabilježene pojave kasno prošle godine u Kini usmrtio  690.000 ljudi.


Novi izvori zaraze bilježe se u zemljama koje su u ranijoj fazi uspjele staviti zarazu pod kontrolu te su sada brojne vlade primorane ponovo uvesti mjere karantene, usprkos bojaznima od daljnjeg gospodarskog urušavanja.
U australskoj državi Victoriji u nedjelju je proglašeno izvanredno stanje, a vlasti su uvele noćni policijski sat kao do sada najtežu mjeru u borbi protiv širenja koronavirusa. U Melbourneu je uveden policijski sat za narednih šest tjedana, na snazi je i zabrana okupljanja na vjenčanjima, a škole i sveučilišta se ponovo vraćaju na ‘online’ nastavu.


No usprkos tome što je Melbourn zatvoren, taj grad svakodnevno bilježi stotine novozaraženih, dok je u drugim australskim državama taj broj jako mali ili je sveden na nulu.


U drugim dijelovima svijeta situacija je znatno teža te je u Južnoafričkoj Republici (JAR) broj zaraženih premašio pola milijuna.


To je najteže pogođena afrička zemlja na koju otpada više od polovice svih dijagnosticiranih u Africi. Predsjednik Cyril Ramaphosa pak ističe da je smrtnost niža od svjetskog prosjeka.


U Latinskoj Americi ruše se crni rekordi s kojima se najteže pogođena regija u svijetu približava brojci od 5 milijuna zaraženih ljudi, a u subotu je dosegla brojku od 200.000 smrtnih slučajeva.


Latinska Amerika, koja ima oko 8% svjetske populacije, ima blizu 30% zaraženih i umrlih u svijetu. Najpogođenije države Latinske Amerike su Brazil i Meksiko koje čine skoro tri četvrtine svih umrlih u toj regiji.


Brazil, najteže pogođena zemlja u regiji i druga najteže pogođena u svijetu, ima više od 2,73 milijuna zaraženih i više od 94. 000 umrlih.


Meksiko je zabilježio više od 9000 novozaraženih u subotu te je sada zemlja treća po smrtnosti od virusa u svijetu.


Na Bliskom istoku najteže je pogođen Iran u kojem je u nedjelju zabilježen najveći broj novozaraženih u jednom danu i u većini pokrajina te goleme zemlje bolest se ponovo vraća.


Šest mjeseci nakon što je WHO zbog novog koronavirusa proglasio globalnu zdravstvenu krizu, ta UN-ova agencija sada upozorava i na mogući “zamor” u borbi protiv pandemije.


WHO je priopćio da  covid-19 i dalje predstavlja veliku globalnu prijetnju te dodaje da će se posljedice pandemije osjećati još “desetljećima”.


Pandemija je pokrenula svjetsku utrku u pronalasku cjepiva, a američka vlada je spremna farmaceutskim tvrtkama Sanofi i GSK platiti i više od dvije milijarde dolara za razvoj cjepiva protiv covida-19. Stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci tvrdi da nije vjerojatno da će SAD uoće upotrijebiti bilo koje cjepivo koje se razvija u više zemalja poput Rusije ili Kine.


SAD trenutno broji više od 4,6 milijuna slučajeva zaraze i 154.793 umrlih.


Rusija je u ponedjeljak izvijestila o 5394 novih slučajeva zaraze čime je broj zaraženih porastao na 856.264. Zemlja je četvrta na svijetu po broju zaraženih.