Nasljednica Ruth Ginsburg

Još jedan udarac za Trumpa: Njegov plan za Vrhovni sud izaziva otpor i u Republikanskoj stranci

Hina

Reuters

Reuters

Predsjednik Donald Trump namjerava što prije imenovati nasljednika sutkinje i njegov izbor treba potvrditi Senat, gdje republikanci imaju tijesnu većinu s 53 od 100 zastupnika.Još jedna republikanska senatorica, Lisa Murkowski, izjavila je u nedjelju da neće glasati za imenovanje suca Vrhovnog suda Sjedinjenih Država prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.


“Tjednima govorim da neću podržati imenovanje suca u Vrhovni sud tako blizu izbora. Nažalost, pretpostavka je postala stvarnost kada je u petak umrla sutkinja Ruth Bader Ginsburg, ali moje stajalište se nije promijenilo”, izjavila je umjerena zastupnica Aljaske u priopćenju, prenosi AFP.


Predsjednik Donald Trump namjerava što prije imenovati nasljednika sutkinje i njegov izbor treba potvrditi Senat, gdje republikanci imaju tijesnu većinu s 53 od 100 zastupnika.
Osim Lise Murkowski, još jedna umjerena republikanska senatorica, Susan Collins, rekla je da se protivi imenovanju novog suca prije predsjedničkih izbora.


Trump je u subotu najavio da će idući tjedan nominirati ženu koja će na Vrhovnom sudu SAD-a naslijediti preminulu Bader Ginsburg.


“Iznijet ću nominaciju idući tjedan. To će biti žena”, rekao je Trump na predizbornom skupu u subotu u Fayettevilleu u Sjevernoj Karolini.


Ranije je naveo dvije žene kao mogući izbor za Vrhovni sud SAD-a – Amy Coney Barrett iz 7. kruga sa sjedištem u Chicagu i Barbaru Lagoa iz 11. kruga sa sjedištem u Atlanti.


Republikanski senator Mitt Romney, koji je glasao za opoziv Trumpa u veljači,  također je pod pritiskom da se ponovno usprotivi Trumpu.


Želja sutkinje Ruth Bader Ginsburg bila je da se upražnjeno mjesto popuni kada se izabere novi predsjednik.