Poruka delegacije EU i britanskog veleposlanstvostva u BiH

JASNA PORUKA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: Oni su zločinci i smrt Slobodana Praljka to ne treba zamagliti

Hina

foto: screenshot ICTY

foto: screenshot ICTY

»Smrt Slobodana Praljka ne treba zamagliti činjenicu da su okrivljeni u ovom slučaju upotrijebili svoje pozicije kako bi počinili neopisive zločine. Naše misli su primarno sa žrtvama i njihovim obiteljima«, stoji u izjavi.SARAJEVO – Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini i veleposlanstvo Velike Britanije u toj zemlji u četvrtak su iskazali odlučnu potporu radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i pozvali na jasno poštivanje presude koja je zbog počinjenih ratnih zločina u srijedu izrečena šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne.


U izjavi koja je medijima dostavljena iz Delegacije EU u BiH stoji kako su ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjivosti načela kojih bi se svi morali pridržavati, baš kao i poštovanje prema žrtvama počinjenih zločina.


»U potpunosti poštujemo odluke ICTY-a i podržavamo njegov rad. Snažno ističemo potrebu za potpunom suradnjom s ICTY-em, kao i s njegovim nasljednikom, Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove«, stoji u izjavi.
Također je istaknuto kako se »Europska unija nada da su sve zemlje u regiji odlučne i posvećene radu u cilju pomirenja, regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa«.


»Očekujemo od svih političkih lidera u regiji da iskažu poštovanje žrtvama kroz zastupanje i poštivanje ovih opredjeljenja«, poruka je delegacije EU u BiH.


U pisanoj izjavi veleposlanstva Velike Britanije također se poziva sve da poštuju presude Haaškog suda i da se okrenu ka budućnosti, u duhu mira i pomirenja i podsjećaju kako se presuda odnosi na odgovorne za »neopisive zločine«.


»Smrt Slobodana Praljka ne treba zamagliti činjenicu da su okrivljeni u ovom slučaju upotrijebili svoje pozicije kako bi počinili neopisive zločine. Naše misli su primarno sa žrtvama i njihovim obiteljima«, stoji u izjavi.