Srbija

Nasilje na ulicama: Iza Beograda je još jedna burna noć, snimke policijske brutalnosti obišle svijet

Hina

REUTERS

REUTERS

Poslije niza izravnih sukoba prosvjednika i policije, ali i nekoliko primjera uzajamnog uvažavanja i izbjegavanja napada, nakon ponoći prostor ispred zgrade srbijanskog parlamenta je potpuno ispražnjen od demonstranataPolicija je, nakon šestosatnih prosvjeda i sukoba s demonstrantima, uspostavila kontrolu u središtu Beograda, dok društvenim mrežama kruže snimke ekstremne policijske brutalnosti nakon izjave ministra policije da su policijske snage bile žrtvom nasilnih prosvjednika.


Prosvjedi su počeli u srijedu oko 18 sati, a postali su nasilni nešto poslije 20 sati kad su skupine ekstremnih prosvjednika počele bacati baklje, boce i limenke na policajace raspoređene ispred stubišta i oko zgrade Skupštine Srbije.


Policija je vrlo brzo uzvratila suzavcem i potisnula prosvjednike prema Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u središtu grada.
U Bulevaru se nekoliko tisuća demonstranata suočilo s jakim snagama policije i kordonima, dodatno ojačanim vozilima Hummer, koji su ih potisnuli ka bočnim ulicama.


U Ulici kralja Milana policija je blokirala promet nedaleko od zgrade u kojoj je ured predsjednika Srbije, rasporedivši kordone u oba smjera, dodatno ih prateći džipovima.


Snimke ekstremne policijske brutalnosti


Upravo je Ulici kralja Milana, jednoj od središnjih gradskih prometnica, nastala i video-snimka ekstremne policijske brutalnosti na kojoj se vidi kako policajci palicama i nogama naizmjence udaraju sustiglog prosvjednika iako već leži oboren na tlo, da bi ga potom nekoliko policajca samo podiglo i sklonilo u stranu kako bi ulicom prošli frontalno raspoređeni policijski džpovi.Snimka se vrlo brzo proširila društvenim mrežama, na kojima je objavljen i napad policije i obaranje mladića koji je jednom od središnjih novosadskih ulica tijekom prosvjeda vozio bicikl.


Poslije niza izravnih sukoba prosvjednika i policije, ali i nekoliko primjera uzajamnog uvažavanja i izbjegavanja napada, nakon ponoći prostor ispred zgrade srbijanskog parlamenta je potpuno ispražnjen od demonstranata, dok je jedan policijski kordon ostao raspoređen u Takovskoj ulici, prema zgradi Radio-televizije Srbije.Na izvanrednoj konferenciji za novinare srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović nazvao jer prosvjede održane u srijedu navečer i dan ranije u Beogradu »potpuno ogoljenim nasiljem« i »pokušajem da se nasiljem i fizičkim obračunom nasilno preuzme vlast, bez volje naroda i izbora«.


‘Ozlijeđeno najmanje 10 policajaca’


Stefanović je priopćio da je tijekom sukoba u srijedu navečer ozlijeđeno najmanje 10 policajaca, od kojih jedan teško, jer su mu slomljene obje noge nakon naguravanja niz stubište.


»Možete zamisliti koliko su bile teške minute u kojima su (policajci) trpjeli pokušaj linča samo zato da bi netko došao na vlast mimo volje naroda«, rekao je Stefanović novinarima.


Za sada nema pouzdanih podataka koliko je točno ozlijeđenih na obje strane te koliko je prosvjednika uhićeno.


Tijekom prosvjeda u srijedu navečer ozlijeđeni su i glumac Sergej Trifunović, inače predsjednik Pokreta slobodnih građana te Boško Obradović, vođa konzervativnog pokreta Dveri i jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju.


Oporba: Vlast na prosvjede poslala huligane da izazovu kaos i sukobe


Dvojica oporbenih čelnika – Dragan Đilas (SSP) i Vuk Jeremić (Narodna stranka) optužili su u odvojenim porukama vlast da je na prosvjede poslala huligane čiji je zadatak da napadnu vođe oporbe, naprave kaos i izazovu sukobe među građanima.


REUTERS

REUTERS


»Imamo i svjedoke koji su ih čuli. Sve to očekujemo i spremni smo i na gore stvari u borbi od koje nećemo odustati«, poručio je na Twitteru vođa Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograd Dragan Đilas.


Sličnu poruku uputio je čelnik Narodne stranke Vuk Jeremić, ocijenivši kako, praveći kaos i izazivajući sukobe među ljudima, huligani hoće natjerati ljude »da jedni druge zamrzimo«.


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, komentirajući ranije prosvjede najavljene za srijedu navečer, poručio da prosvjednicima to ne bi savjetovao.


Prosvjedi i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu


»Šta će da urade? Ništa, kao i obično«, rekao je Vučić i ocijenio da se neće desiti scenarij od utorka navečer jer će svi koji lome i pale biti uhićeni i da im »to ne bi savjetovao«.


Pojedini beogradski portali objavili su u srijedu da su u Beograd upućene dodatne snage policije i žandarmerije iz Niša i Novog Sada, gradova u kojima su, uz Beograd i Kragujevac, u srijedu navečer također održani prosvjedi.


Prosvjedi su počeli u utorak navečer nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio pooštravanje epidemioloških mjera i ponovno uvođenje policijskog sata.


Vučić je na konferenciji za tisak u srijedu popodne, braneći policiju, ocijenio da su jučerašnji prosvjedi bili »najbrutalnije političko nasilje» te da je cilj bio oslabiti Srbiju, u što su, kako je ustvrdio, umiješani regionalni i vanjski faktori.


REUTERS

REUTERS


 U prosvjedima ozlijeđeno najmanje četvero novinara


U prosvjedima u srijedu navečer u središtu Beograda policija je napala i ozlijedila i nekoliko novinara, koji su se uredno legitimirali, objavili su beogradski mediji.


Dvije novinarke portala Nova.rs policija je napala dok su izvještavale s prosvjeda, javio je taj portal, navodeći da je jednu od njih policajac udario palicom po prstima i izbio joj telefon iz ruke, dok je drugu odgurnuo.


»Obje su se novinarke legitimirale policajcima, ali ih to nije interesiralo i nastavili su ih gurati i napadati«, navodi Nova.rs.
Portal je objavio i snimku za koju se tvrdi da je dokumentiran napad policije na jednog njihovog reportera koji se također legitimirao.


Slično je prošao i izvještač agencije Beta, unatoč tomu što je jasno pokazao novinarsku iskaznicu.


Tukli su ga palicama, iako im je stavio do znanja da je novinar na zadatku, čak i onda kada je pao na zemlju, objavila je agencija Beta.


Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović priopćio je da je ozlijeđeno je najmanje 10 policajaca, dok zasad nema pouzdanih podataka o broju ozlijeđenih i uhićenih prosvjednika.


REUTERS

REUTERS


Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović nazvao je večerašnje prosvjede u Beogradu i drugim gradovima »potpuno ogoljenim nasiljem« i »pokušajem da se nasiljem i fizičkim obračunom nasilno preuzme vlast, bez volje naroda i izbora«.


»Možda to nije bilo dovoljnio jasno jučer, možda je to drukčije predstavljeno, ali sam uvjeren da su građani Srbije i cijelog svijeta vidjeli potpuno mirno i suzdražano ponašanje policije, dok su je gađali kamenjem«, rekao je Stefanović.


Tijekom večerašnjih sukoba, kako je priopćio, ozlijeđeno je najmanje 10 policajaca, od kojih jedan teško, jer su mu polomljene obje noge nakon naguravanja niz stubiše.


»Možete zamislsiti koliko su bili teški ti minuti u kojima su (policajci) trpjeli pokušaj linča samo zato da bi netko došao na vlast mimo volje naroda«, rekao je Stefanović novinarima na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji.


On je rako da su u Novom Sadu »bacani molotovljevi kokteli«, te da su prosvjednici cijeli dan pozivali na nasilje.
Ocijenio je da »epidimološke mjere nisu poštivane« i da je »prosvjed protuzakonit«.


»Ovjde se ne radi o mjerama vezanim uz koronu niti o bilo čemu suštinskom. Njima je trebala provokacija, sukob s policijom da bi pokušali doći na vlast«, istaknuo je Stefanović.


On je najavio da će »licu pravde« biti privedeni »svi koji budu ugrožavali državnu i privatnu imovinu«, nglasivši da je šteta učinjena u beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, gdje su polušaba stakla na policijskoj postaji


»Tražim da tužiteljstava da rade svoj posao i da postupke obave sukadno zakonu i najbrze moguće, kako bi građani vidjeli da pravna država funkcionora u Srbiji«, rekao je Stefanović.


»Srbija nikad neće izgubiti od ovakvih ljudi«, poručio je srbijanski ministar policije u povodu prosvjeda koji su u tijeku u Neogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.