Rusko cjepivo

Ivan Đikić sumnjičav: Više mi se ovo čini kao Putinov spin, nego kao najava učinkovitog cjepiva

Hina, Portal Novi list

Ivan Đikić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ivan Đikić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Đikiću Putinova objava djeluje kao spin u natjecanju među zemljama tko će prije pronaći cjepivo, i ona je, smatra znanstvenik, u ovoj krizi posve nepotrebnaDok Rusi tvrde da je 20 zemalja već naručilo milijardu doza njihova cjepiva protiv koronavirusam čija bi industrijska proizvodnja trebala krenuti u rujnu, stručnjaci upozoravaju da bi rusko cjepivo moglo biti neučinkovito i opasno.


Današnju objavu predsjednika Vladimira Putina za 24 sata komentirao je naš utjecajni znanstvenik prof.dr. Ivan Đikić.


“Više mi se ovo čini kao medijsko politički spin, nego kao konkretna najava cjepiva koje je djelotvorno i nije štetno”, rekao je Đikić.
Njemu Putinova objava djeluje kao spin u natjecanju među zemljama tko će prije pronaći cjepivo, i ona je, smatra znanstvenik, u ovoj krizi posve nepotrebna. Ovakva najava stvara opasne rasprave, destruktivne za ljude koji intenzivno rade na otkriću cjepiva, smatra prof. dr. Ivan Đikić.


Naš poznati klinički farmakolog, prof.dr. Igor Francetić, smatra kako bi bilo fantastično da je sve onako kako Putin kaže, odnosno, da imamo učinkovito i neškodljivo cjepivo.


Kako to, kako to?


No prof.dr. Francetić se pita kako to da odjednom postoji cjepivo, kada se zna da je njegov razvoj jedan kontinuirani proces koji traje prilično dugo.


“Ako je sve stvarno tako, zašto se ne govori ništa o komercijalnoj svrsi za ostale zemlje. Jer ukoliko je cjepivo stvarno dobro ispitano, nema razloga da i u drugim zemljama ne započne proces njegove registracije”, smatra klinički farmakolog.


Prof.dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike “Fran Mihaljević”, i naš vodeći stručnjak za cijepljenje, kaže da ga vijest iz Rusije zapravo uopće ne čudi. Jer Rusi, kaže prof.dr. Tešović, imaju dugogodišnje iskustvo u proizvodnji učinkovitih cjepiva, a ujedno imaju i svu moguću tehnologiju.


“Ovo što sada znamo zvuči dobro, a za bilo kakve daljnje komentare trebali bismo znati više detalja o cjepivu”, kaže prof.dr. Tešović za 24 sata.


Ruska najava odobrenja za cjepivo protiv koronavirusa nakon manje od dva mjeseca kliničkih ispitivanja na ljudima izazvala je uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje koji kažu da je teško vjerovati cjepivu za koje nisu objavljeni svi podaci iz tih ispitivanja.


Odlučna da bude prva u svjetskoj utrci u razvoju cjepiva protiv pandemijske bolesti covid-19, Rusija tek treba provesti kliničko ispitivanje širokih razmjera koje će rezultirati podacima o tome djeluje li – a to je, prema imunolozima i stručnjacima za zarazne bolesti, “lakomisleni” potez.


Ovo što Rusi rade je neetično


“Rusija zapravo provodi eksperiment na razini velike populacije”, kaže Ayfer Ali, specijalistica za ispitivanja lijekova u Warwick Business School u Britaniji.


Ona kaže da takvo munjevito odobravanje može značiti da se moguće negativne nuspojave cjepiva neće otkriti. A one, iako vjerojatno rijetke, mogle bi biti teške, upozorava ona.


Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je cjepivo koje je razvio moskovski institut Gamaleja sigurno i da je dano jednoj od njegovih kćeri.


Francois Balloux, stručnjak genetskog instituta pri University College London kaže da je to “lakomislena i blesava odluka”.


“Masovno cijepljenje s neprimjereno testiranim cjepivom neetično je”, kaže on. “Bilo koji problem s ruskim programom cijepljenja bio bi poguban i po negativnim učincima na zdravlje, ai zbog toga što bi odgodio prihvaćanje cjepiva u populaciji.”


Njegove riječi potvrđuje i Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial College London, koji kaže da bi kolateralna šteta primjene cjepiva za koje se ne zna je li sigurno i učinkovito bilo “nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema”.


“Zaboravili” su da postoji treća faza ispitivanja


U ovom trenutku desetak proizvođača lijekova širom svijeta, koji razvijaju cjepivo, provodi ispitivanja mogućih cjepiva na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetke tisuća dobrovoljaca.


Nekoliko njih koji su najviše odmaknuli poput Moderne, Pfizera i AstraZenece nadaju se da će do kraja godine znati jesu li njihova cjepiva sigurna.


Svi će objaviti rezultate ispitivanja i podatke o sigurnosti cjepiva i podnijet ih nadležnim tijelima u SAD, Europi i drugdje na provjeru.


Rusko je ministarstvo zdravlja takvo odobrenje izdalo prije takvih ispitivanja koja obično označavaju treću fazu ispitivanja i uključuju tisuće ispitanika. Takva ispitivanja smatra se neophodnim preduvjetom ishođenja odobrenja za stavljanje u promet cjepiva.


Peter Kremsner, stručnjak njemačke sveučilišne bolnice u Tuebingenu, koji radi na kliničkom ispitivanju cjepiva CureVac, kaže da je ruski potez bezobziran.


“Normalno trebate veliki broj ljudi testirati prije odobrenja cjepiva”, kaže on. “Mislim da je bezobzirno to učiniti ako nisu testirani mnogi ljudi”.


Stručnjaci ističu da izostanak objavljivanja podataka o ruskom cjepivu uključujući kako je napravljeno i detalje o sigurnosti, imunom odgovoru i može li spriječiti infekciju covid-19 ostavlja u mraku znanstvenike, zdravstvene vlasti i javnost.


“Nemoguće je znati je li rusko cjepivo učinkovito bez podnošenja znanstvenih podataka na analizu”, kaže Keith Neal, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na britanskom sveučilištu Nottingham.