Pandemija koronavirusa

Indija razmatra izvanrednu autorizaciju cjepiva: Danas su imali 95 tisuća novih slučajeva zaraze i 1.114 mrtvih

Hina

foto: REUTERS/Anushree Fadnavis

foto: REUTERS/Anushree Fadnavis

"Ako se postigne konsenzus provest ćemo to, posebice kod slučajeva starijih građana ili onih na visokorizičnim radnim mjestima".LONDON – Indija je objavila da razmatra izvanredno odobriti cjepivo protiv covida-19, posebice za starije građane i one na rizičnim radnim mjestima, u vrijeme dok ta azijska država broji više od 4,75 milijuna zaraženih.


Indija ovaj mjesec svakodnevno ima najmanje tisuću novih smrtnih slučajeva od covida-19, a sveukupno je dosad umrlo 78 tisuća ljudi. Time je druga najmnogoljudnija zemlja postala druga najpogođenija država na svijetu, nakon Sjedinjenih Država, no od sredine kolovoza dnevno bilježi veći broj novih slučajeva.


“Indija razmatra izvanrednu autorizaciju cjepiva protiv covida-19”, objavio je indijski ministar zdravlja Harsh Vadhan.
“Ako se postigne konsenzus provest ćemo to, posebice kod slučajeva starijih građana ili onih na visokorizičnim radnim mjestima”.


Vardhan je rekao kako bi se izvanrednim odobrenjem skratila treća faza testiranja cjepiva, no da će ono biti dostupno tek kad vlada bude uvjerena da je sigurno i djelotvorno.


Kazao je i kako još nije određen datum lansiranja cjepiva, ali da bi rezultati testiranja trebali biti jasni u prvom kvartalu 2021. godine.


“Vlada je nedavno osnovala skupinu stručnjaka za cjepivo kako bi istražila različita pitanja vezana za cijepljenje ranjivih populacija”, dodao je indijski ministar u vrijeme dok njegova država u nedjelju bilježi 95 tisuća novih slučajeva zaraze i 1114 umrlih.