Korona u susjedstvu

CRVENA LISTA Hrvatima za ulaz u Srbiju obavezan test, u BiH 345 novozaraženih

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Odluka se odnosi na Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumunsku, a važnost testa se računa 48 sati od dana kad je referentni laboratorij izdao nalaz, objasnila je za Radio-televiziju Srbije (RTS) članica Kriznog stožera Darija Kisić TepavčevićDržavljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Sjeverne Makedonije morat će od subote 15. kolovoza za ulazak na teritorij Srbije posjedovati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, odlučio je u petak Krizni stožer za suzbijanje zarazne bolesti covid-18 srbijanske vlade.


Odluka se odnosi na Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumunsku, a važnost testa se računa 48 sati od dana kad je referentni laboratorij izdao nalaz, objasnila je za Radio-televiziju Srbije (RTS) članica Kriznog stožera Darija Kisić Tepavčević.


Stožer je odlučio da prestaju vrijediti restrikcije koje su se odnosile na građane Crne Gore, a sve mjere stupaju na snagu u subotu 15. kolovoza i vrijedit će do promjene epidemiološke situacije.
Te mjere se, kako je navela Kisić Tepavčević, “u ovom trenutku” ne odnose na državljane Srbije koji dolaze iz tih zemalja.


Ona je za RTS objasnila kako je odluka donijeta na temelju procjene aktualne epidemiološke situacije i trenda učestalosti oboljevanja koji se bilježi posljednjih dana.


Ona je istaknula da je se u Srbiji posljednjih dana epidemiološka slika mijenja na bolje, a bolnice postupno izlaze iz covid sustava.


Želimo stabilnu epidemiološku situaciju jer nam slijedi i polazak u škole, slijedi sezona respiratornih infekcija i želimo smanjiti unos potencijalnih prijenosnika zaraze u našu zemlju, rekla je Kisić za RTS.


U BiH 345 novozaraženih


Državljanima Bosne i Hercegovine u cijeloj zemlji od petka je omogućeno jeftinije testiranje na koronavirus nužno za putovanje u inozemstvo dok broj novozaraženih u toj državi na dnevnoj osnovi i dalje bilježi troznamenkaste brojke uz 345 novih slučajeva potvrđenih od četvrtka te 11 umrlih.


Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH potvrdili su kako će se svi kojima je to potrebno zbog odlaska u inozemstvo u tom entitetu moći testirati na koronavirus po cijeni od 140 konvertibilnih maraka (560 kuna) umjesto da za to plaćaju 200 do 215 KM kako je to do sada bio slučaj.


Ranije ovog tjedna cijena PCR testova u akreditiranim laboratorijima snižena je i u Republici Srpskoj gdje za to sada treba izdvojiti 150 KM (600 kuna).


Građanima BiH koji u inozemstvo odlaze s putovnicama te države negativni PCR testovi potrebni su za većinu europskih država uključujući i Hrvatsku.


Nastanjenima u BiH koji posjeduju hrvatske putovnice takav test nije potreban.


Entitetski zavodi za javno zdravstvo objavili su kako je u petak potvrđeno 345 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.


U Federaciji BiH testirana su 1484 uzorka od kojih je 238 bilo pozitivno na koronavirus a osam zaraženih osoba je umrlo.


U Republici Srpskoj testirano je 572 uzoraka a 107 je bilo pozitivno na koronavirus. Najviše je novozaraženih s područja Banje Luke gdje je u protekla 24 sata zabilježeno 19 takvih slučajeva. Od četvrtka su umrle tri osobe nastanjene u RS koje su bile zaražene virusom SARS-CoV-2.