Skandal potresa modni lanac

ŠPIJUNIRALI ZAPOSLENIKE: H&M u Njemačkoj kažnjen s 35 milijuna eura

Hina

Reuters

Reuters

Barem od 2014., menadžment H&M-a skupio je u Nurembergu "veliku količinu podataka o privatnim životnim okolnostima" zaposlenika, uključujući zdravstvene dijagnoze, obiteljske probleme i religijska uvjerenja.  Detalji su često snimani i digitalno pohranjivani u sustav te su bili "dostupni barem još 50 drugih menadžera u kompaniji."Njemački pučki pravobranitelj kaznio je s 35.3 milijuna eura švedski modni lanac H&M zbog prikupljanja podataka o privatnim životima zaposlenika.


Nadzorom je ciljano nekoliko stotina zaposlenika koji rade u servisnom centru u bavarskom gradu Nurembergu, prema izjavi hamburške Komisije za zaštitu podataka i slobodu informiranja.


Barem od 2014., menadžment H&M-a skupio je u Nurembergu “veliku količinu podataka o privatnim životnim okolnostima” zaposlenika, uključujući zdravstvene dijagnoze, obiteljske probleme i religijska uvjerenja.
Detalji su često snimani i digitalno pohranjivani u sustav te su bili “dostupni barem još 50 drugih menadžera u kompaniji.”


H&M je rekao da je “incident otkrio prakse obrađivanja privatnih podataka zaposlenika koji nisu bili u skladu s uputama i instrukcijama H&M-a”.


Tvrtka se u priopćenju ispričala zaposlenicima i najavila da će analizirati odluku hamburškog pučkog pravobranitelja.