Nove mjere

Francuska zaoštrila mjere protiv širenja covida-19, uvode brojna ograničenja

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Francuska vlada predstavila je u srijedu novu kromatsku mapu za regije u kojima se stupanj zaraženosti pogoršava, a time se utire put da lokalne vlasti zaoštre ograničenja, napose u ParizuU Parizu i desetak većih francuskih gradova uvode se strože mjere zbog snažnog širenja zaraze novim koronavirusom, barovi će se ranije zatvarati i ograničit će se broj ljudi na okupljanjima, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran u srijedu.


Francuska vlada predstavila je u srijedu novu kromatsku mapu za regije u kojima se stupanj zaraženosti pogoršava, a time se utire put da lokalne vlasti zaoštre ograničenja, napose u Parizu.


Ministar je predstavio novi “nacionalni okvir” s preporukama vlade lokalnim vlastima ovisno o tome u koju su zonu smještena pojedina područja – crvenu, super crvenu ili grimizno crvenu na novoj kromatskoj mapi ocjenjivanja stupnja prijetnje covida-19.
Nova “grimizna” kategorija predviđena je za područja u kojima vrijede vrlo stroge mjere netom prije nego se savjetuje karantena.


“Ima nekoliko gradova koji će biti premješteni u višu kategoriju, ne samo Pariz”, najavio je vladin izvor.


Lokalni prefekti – dužnosnici koji predstavljaju centralnu francusku vladu u regijama – sada trebaju predstaviti konkretne mjere.


Barovi će u Parizu od ponedjeljka moći raditi do 22 sata. Zatvaraju se sve teretane, a na javnim mjestima neće se moći okupljati grupe veće od 10 ljudi, rekao je Veran. Dodao je da će se vjenčanja i drugi događaji ograničiti na 30 ljudi.


Na velikim događanjima se ograničava broj sudionika na 1.000 umjesto dosadašnjih 5.000, piše list Le Parisien i drugi mediji. Prodaja alkohola bit će zabranjena iza 20 sati.


U Marseilleu, Aix-en-Provencei i Gvadalupi zatvaraju se svi restorani i barovi.


Dva vladina izvora rekla su da se pariška gradonačelnica Anne Hidalgo oštro protivi ograničenjima za rad restorana i barova u glavnome gradu jer to ima razorni učinak na gospodarstvo već teško narušeno pandemijom.


Te mjere neće biti održive dugoročno, rekao je savjetnik gradonačelnice Hidalgo zadužen za zdravstvo.


Kao i u drugim europskim zemljama u Francuskoj je stopa zaraženih rasla u kolovozu, a zdrvstvene vlasti su valsti u srijedu objavile da su polsjenjd a24 sata registrirala 13 072 novozaraženih.


To je treći puta u posljednjih šest dana da je dnevni broj novozaraženih u Francuskoj bio veći od 13 000.


Do sada je u Francuskoj od zaraze covidom-19 umrlo 31 459 osoba, a ukupan broj slučajeva zaraze od početka pandemije je 481 141.