Prijedlog reforme

EU traži od WHO-a promjene u upravljanju epidemijom: “Budite transparentniji”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U dokumentu od 19. listopada, u koji je uvid imao Reuters, WHO se potiče da prihvati mjere kojima bi se povećala "transparentnost nacionalnog poštivanja" međunarodnih zdravstvenih propisaEuropska unija želi da WHO bude transparentniji u pogledu izvješćivanja o tome kako njegove države članice informiraju o novim zdravstvenim krizama, navodi se u nacrtu prijedloga reforme UN-ove agencije.


Tekstu koji je izradila njemačka vlada nakon razgovora s drugim državama članicama EU-a rezultat je višemjesečnih planova Unije za rješavanje nedostataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u pogledu financiranja, upravljanja i zakonskih ovlasti.


U dokumentu od 19. listopada, u koji je uvid imao Reuters, WHO se potiče da prihvati mjere kojima bi se povećala “transparentnost nacionalnog poštivanja” međunarodnih zdravstvenih propisa.
Njime se od država članica WHO-a zahtijeva da brzo razmjenjuju informacije o hitnim zdravstvenim situacijama.


Sjedinjene Države optužile su WHO da je presklon Kini, u prvoj fazi pandemije kada je Peking sporo dijelio ključne informacije o novom koronavirusu koji se prvi put pojavio u gradu Wuhanu.


Predsjednik Donald Trump u srpnju je službeno povukao SAD iz WHO-a što znači da Washington obustavlja financiranje te agencije.


WHO je u više navrata odbacio optužbe.


EU i njegove države članice su među najvećim donatorima WHO-u a bit će daleko najveći nakon povlačenja SAD-a.


O nacrtu prijedloga EU-a razgovarat će ministri zdravstva EU-a na videokonferenciji sljedeći tjedan, a cilj će joj biti zajedničko stajalište EU-a uoči skupštine WHO-a sredinom studenog, priopćeno je.


U nacrtu se ponavlja potpora EU-a WHO-u i naglašava središnja uloga agencije u rješavanju globalnih zdravstvenih kriza.


Međutim, navodi se nedovoljna transparentnost kao prvi od mnogih izazova s ​​kojima se suočava UN-ova agencija, kao i nedostatak “predvidljivog i održivog” financiranja.


Također se poziva na to da države članice WHO-a “učinkovitije i dosljedno primjenjuju sustav izvješćivanja”.


Čini se da se to odnosi na kritike da Kina i druge zemlje nisu pravodobno podijelile informacije o pandemiji.


U dokumentu se kaže da mehanizmi za procjenu načina na koji države ispunjavaju obvezu izvješćivanja trebaju biti ojačani i postati periodični.