Pandemija u susjedstvu

Dramatično stanje u susjednoj Bosni i Hercegovini: Sarajevu prijeti talijanski scenarij. SDA upozorava da glavni grad BiH postaje najveći klaster u Europi

P. N., Hina

Reuters

Reuters

Sarajevo se pretvara u najveći klaster u Europi i prijeti mu italijanski scenarij, istaknuto je na sjednici Predsjedništva jedne od vladajućih stranaka u BiH.U Bosni i Hercegovini danas je potvrđeno novih 274 slučaja zaraze koronavirusom, a najveći broj novozaraženih, njih 86, i dalje je s područja Sarajeva. Stranka demokratske akcije danas je održala sjednicu Predsjedništva, na kojoj je istaknuto da “nadležne institucije trebaju razmotriti eventualno uvođenje restriktivnijih mjera u cilju sprečavanja daljnjeg širenja koronavirusa”.


– Pozivamo građane da se u interesu zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja ostalih ponašaju odgovorno i da poštuju propisane mjere. Sarajevo se pretvara u najveći klaster u Europi i prijeti mu italijanski scenarij, istaknuto je na sjednici Predsjedništva jedne od vladajućih stranaka u BiH.


SDA osuđuje Milanovićev potez

– Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je upao u grešku svojih prethodnika iz HDZ-a – pomaže hrvatskom narodu na način da tolerira zločine HVO-a – to nije ni dobrosusjedski, ni europski, niti civilizacijski pristup i neće pomoći ni Hrvatima u BiH, niti oporavku odnosa BiH i Hrvatske, niti ugledu koji bi država Hrvatska trebala uživati u svijetu i Evropi. Predsjednik Milanović je trebao uložiti trud da se optuženi Zlatan Mijo Jelić isporuči BiH i da odgovara za strahovite zločine počinjene na području Mostara, zaključili su na sjednici Predsjedništva SDA.U Federaciji BiH, prema podacima entitetskog zavoda za javno zdravstvo, testiran je 1.161 uzorak, a zaraza je potvrđena u 183 slučaja.


Šest tisuća aktivnih slučajeva


U Republici Srpskoj,pak, testirano je 436 uzoraka, od čega je prisutnost koronavirusa zabilježena kod čak 91 osobe.


U federaciji BiH imaju četiri smrtna slučaja od posljedica koronavirusa, a u Republici Srpskoj dva slučaja.


U BiH je trenutačno nešto više od šest tisuća aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a deset posto od tog broja odnosi se na osobe koje su zbog komplikacija smještene na bolničko liječenje.


Tridesetak hospitaliziranih pacijenata trenutačno je na respiratorima odnosno u stanju u kojemu su im ugroženi životi.


Stanje je vrlo ozbiljno


U cijeloj BiH je od pojave epidemije u ožujku zaraza potvrđena kod nešto više od 13 tisuća osoba nakon provedenih više od 144 tisuće testiranja.


Više od šest i pol tisuća zaraženih do sada se oporavilo.


Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić u srijedu je ponovo upozorio kako je stanje ozbiljno jer broj oboljelih i umrlih nastavlja rasti.