Trgovinski rat

Donald Trump protiv njemačke automobilske industrije: Na Petoj aveniji neće biti niti jednog mercedesa

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

„Ja ću toliko dugo zadržati svoju trgovinsku politiku sve dok se niti jedan Mercedes više neće voziti Petom avenijom“, rekao je američki predsjednik tijekom nedavnog posjeta Emmanuela Macrona SAD-u.BERLIN – Američki predsjednik Donald Trump namjerava u značajnoj mjeri ograničiti uvoz njemačkih luksuznih automobila, javlja njemački tjednik „Wirtschaftswoche“ u četvrtak pozivajući se na diplomatske izvore.


„Ja ću toliko dugo zadržati svoju trgovinsku politiku sve dok se niti jedan Mercedes više neće voziti Petom avenijom“, rekao je američki predsjednik tijekom nedavnog posjeta Emmanuela Macrona SAD-u, a kako prenosi „Wirtschaftswoche“.


Donald Trump je prošli tjedan ministarstvu trgovine naložio da provjeri u kojoj mjeri uvoz automobila ugrožava nacionalnu sigurnost.
Američki predsjednik je odmah nakon preuzimanja dužnosti početkom 2017. ukazao na to da želi smanjiti uvoz automobila iz EU-a u SAD, pri čemu bi ta mjera najviše pogodila njemačke proizvođače.


„Kada hodate Petom avenijom, pred svakom zgradom vidite Meredes. A koliko Chevroleta vidite u Njemačkoj? Malo ili gotovo uopće ne“, rekao je tada Donald Trump u razgovoru za njemački dnevnik Bild.


Kako nadalje javlja „Wirtschaftswoche“, SAD razmišlja o podizanju carine na automobile iz EU sa sadašnjih tri na 25 posto. Njemačka trenutno unutar EU-a traži partnere za obrambene mjere što je, kako se nadalje javlja, povezano s poteškoćama.


Uvođenje carina na automobile bi imalo učinka i na ukupno njemačko gospodarstvo. Prema procjenama instituta Ifo, carine bi njemački BDP smanjile za 0,16 posto.


„Niti jedna zemlja u Europskoj uniji ne bi pretrpjela takve gubitke kao Njemačka“, rekao je za „Wirtschaftswoche“ Gabriel Felbermayr iz Ifo instituta.