Pandemija

Koronavirus: Nove porazne brojke iz SAD-a, zaražena gradonačelnica Atlante, brazilski predsjednik čeka nalaze

Hina

REUTERS

REUTERS

U SAD-u je u ponedjeljak ponovno zabilježeno 55 tisuća novozaraženih. Njihov ukupan broj od početka pandemije sada iznosi 2,93 milijunaBrazilski predsjednik Jair Bolsonaro objavio je u ponedjeljak da se ponovo testirao na koronavirus pošto su brazilski mediji javili da ima neke simptome respiratorne bolesti, uključujući temperaturu.


CNN Brasil i list Estado de S.Paulo objavili su da brazilski predsjednik, koji je u nekoliko navrata pokazao da novi koronavirus shvaća olako, iskazuje simptome bolesti. Predsjednički ured nije odgovorio na te vijesti.


Umjesto toga je Bolsonaro posjetio bolnicu, slikao pluća i svojim pristašama poručio da su »čista« te se testirao na koronavirus. Rezultati će biti objavljeni u utorak.
Brazil je s 1,6 milijuna zaraženih i 65 tisuća mrtvih drugi u svijetu po zahvaćenosti koronavirusom, nakon Sjedinjenih Država.


Desničarski populist Bolsonaro unatoč tome umanjuje opasnost i odbija nositi masku u javnosti čak i nakon što mu je sud to naredio.


Uredno se rukuje i grli sa svojim pristašama i često sudjeluje na okupljanjima s velikim brojem ljudi.


Već se jednom testirao na koronavirus, u ožujku, i nalaz je bio negativan.


SAD na pragu tri milijuna zaraženih, više od 130.000 umrlih


Nove porazne brojke o raširenosti i pogubnosti koronavirusa stižu u ponedjeljak iz Sjedinjenih Država. Zemlja je na pragu granice od tri milijuna zaraženih, a brojka od 130 tisuća umrlih već je premašena, pokazuju podaci sveučilišta Johnsa Hopkinsa.


U SAD-u je u ponedjeljak ponovno zabilježeno 55 tisuća novozaraženih. Njihov ukupan broj od početka pandemije sada iznosi 2,93 milijuna.


Dodatno, s 357 novih smrtnih slučajeva, broj umrlih premašio je u ponedjeljak 130 tisuća.


Sjedinjene Države su u apsolutnim brojevima daleko najpogođenija zemlja koronavirusom, a nekoliko saveznih država, posebno Florida i Teksas, u srpnju obara rekorde u novim slučajevima. Zbog toga je u nekim dijelovima SAD-a obustavljen proces otvaranja i ponovno su uvedene mjere suzbijanja virusa.


Novo zatvaranje američke ekonomije više nije na dnevnom redu, nakon katastrofalnih brojki o rastu broja nezaposlenih u ožujku i travnju.


Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci rekao je u ponedjeljak da se još uvijek radi o prvom valu zaraze i da situacija u zemlji »uopće nije dobra«. Pošto je među zaraženima sve veći broj mlađih ljudi, pozvao ih je da virus ne shvaćaju olako.


»Oni ne smiju misliti da su neranjivi zato što su mladi. I oni se mogu jako razboljeti«, kazao je.


Gradonačelnica Atlante zaražena koronavirusom


Gradonačelnica Atlante Keisha Lance Bottoms objavila je u ponedjeljak da je zaražena koronavirusom, ali zasad ne pokazuje simptome respiratorne bolesti.


»Još uvijek procesuiram tu informaciju, šokirana sam«, napisala je gradonačelnica glavnog grada Georgije na Twitteru.
Osim blage glavobolje i kašlja, koje je pripisala sezonskim alergijama, nije imala druge simptome.


Bottoms je kazala da su ona i njezina obitelj uvijek nosili maske u javnosti, pazili na socijalnu distancu i prali ruke.
U iduća dva tjedna svoje dužnosti namjerava izvršavati iz kućne izolacije.


Georgia je s 97.000 zaraženih među deset najpogođenijih američkih država koronavirusom, a najveće zarište je upravo Atlanta.