Nasilni prosvjedi u Srbiji

Bilanca beogradskih prosvjeda: U šestosatnom uličnom obračunu najmanje 36 ozlijeđenih policajaca i prosvjednika. Evo koliko ljudi će biti izvedeno pred sud

Hina

foto: Marko Đurica / Beograd

foto: Marko Đurica / Beograd

Liječnica Hitne službe Ivana Stefanović rekla je Radio-televiziji Srbije da je ozlijeđeno 19 policajaca i 17 demonstranata, ali da "nema teških trauma".BEOGRAD – Tijekom šestosatnog prosvjeda u središtu Beograda u srijedu navečer ozlijeđeno je najmanje 36 policajaca i prosvjednika, koliko ih evidentirala beogradska Hitna služba, a među lakše ozlijeđenima je i nekoliko novinara.


Liječnica Hitne službe Ivana Stefanović rekla je Radio-televiziji Srbije da je ozlijeđeno 19 policajaca i 17 demonstranata, ali da “nema teških trauma”.


Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u srijedu kasno navečer da je ozlijeđeno 10 policajca, te da su jednom od njih u naguravanju na stubištu polomljene obje noge.


Ozlijeđeni i novinari
Prema izvješćima beogradskih medija, u prosvjedima u srijedu navečer u središtu Beograda policija je ozlijedila i nekoliko novinara, koji su se uredno legitimirali.


Obračun pred zgradom Skupštine u Beogradu, snimio Marko Đurica/Reuters


U prosvjedima dan ranije, u utorak navečer, u sukobima prosvjednika i policije u središtu Beograda ozlijeđeno je 43 policajca i 17 prosvjednika, spaljeno pet policijskih vozila, a 23 osobe su uhićene.


Na ulicama je u četvrtak tijekom prijepodneva uobičajena situacija, a djelatnici komunalnih službi otklanjaju posljedice sinoćnjih sukoba i popravljaju oštećenja na komunalnoj mreži.


Pokrenut prekršajni i kazneni postupak protiv 25 osoba


Vezano uz prosvjede posljednje dvije večeri Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je u četvrtak da je sada prekršajno i kazneno procesuirano 25 osoba, među kojima je “više njih zbog sumnje da su počinili kaznena djela izazivanje opće opasnosti i nasilničko ponašanje”.


Prosvjednik urinira okrenut prema policijskom kordonu, snimio Marko Đurica / REUTERS


Tužiteljstvo u priopćenju napominje kako ti podaci “nisu konačni” jer je u tijeku identificiranje i drugih osumnjičenih i za kaznena djela i za prekršaje protiv javnog reda i mira.


U tom tužiteljstvu danas se očekuje saslušanje nekoliko osumnjičenih za kaznena djela počinjena tijekom višesatnih prosvjeda 6. srpnja u središtu Beograda, a započeti su i prekršajni postupci, ali nije precizirano o koliko je slučajeva riječ.


Snimke policijske brutalnosti na društvenim mrežama


Društvenim mrežama tijekom noći i danas dijele se video-snimke eksplicitne brutalnosti policije u središtu Beograda i Novog Sada, uz otvorene sumnje i tvrdnje da su među prosvjednike “ubačeni” i pripadnici navijačkih skupina te provokatora koji su izazivali policiju na reagiranje palicama, suzavcem i šok bombama.Iz Ureda pučkog pravobranitelja ranije je priopćeno da je pokrenuta kontrola postupanja pripadnika MUP-a tijekom prosvjeda, uz najavu da će danas kontrolirati rad službenih osoba na čija su postupanja pri intervenciji policije zadržane osobe imale pritužbe.


Prosvjedi u središtu Beograda počeli su u utorak navečer mirno, potaknuti najavom srbijanskog predsjednika o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prerasli su u sukobe nakon što je jedna skupina prosvjednika nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta.


Vučić u Parizu


U srijedu su, uoči prosvjeda, oko Skupštine, ureda predsjednika Republike i javnih zgrada u središtu srbijanske prijestolnice bile raspoređene dodatne snage policije i žandarmerije, te postrojbe s konjima i psima.


Policija i prosvjednici sukobljavali su se na više lokacija u centru Beograda, snimio Marko Đurica / REUTERS


Predsjednik Aleksandar Vučić danas je, iz zrakoplova s puta u Pariz, na instagramu objavio poruku da će “država pobijediti”.


“Molim sve naše ljude u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima da se ne suprotstavljaju batinašima, jer to ćemo raditi mi kao država, radit ćemo i pobijedit ćemo”, navodi se u Vučićevoj poruci, objavljenoj na Instagramu @buducnostsrbijeav.